English

 
1.Who is the new President of Nauru?
a) Edgar Savisaar
b) Zuzana Čaputová
c) Lionel Aingimea
d) KerstiKaljulaid
e) JevgeniOssinovski


2. Who has been selected as the next chairman of Coal India?
a) Pramod Agarwal
b) Anil Kumar Jha
c) Shashi Shanker
d) Nalin Singhal
e) Sanjiv Singh
 
3. Who has been re-appointment as CBDT Chairman for a period of one year?
a) Prabhash Shankar
b) Jamuna Prasad Singh
c) Sushil Chandra
d) Pramod Chandra Mody
e) Sanjiv Singh
 
4. Which West Indies bowler has announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85?
a) Clive Lloyd
b) Jeffrey Stollmeyer
c) Cecil Wright
d) Hines Johnson
e) Gary Sobers
 
5. Who has been appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates?
a) Nilambar Acharya
b) Pavan Kapoor
c) Gautam Bambawale
d) Ajay Bisaria
e) Harsh Vardhan Shringla
 
6. Which Indian airline has announced that it is going to ban single-use plastic in flights from October 2, 2019?
a) SpiceJet
b) Vistara
c) IndiGo
d) Air India
e) GoAir
 
7. Who has stepped down from the role of CEO of Lakshmi Vilas Bank citing personal reasons?
a) Parthasarathi Mukherjee
b) Rakesh Sharma
c) Rahul Bhatia
d) Rajan Raheja
e) Ashwani Lohani
 
8. Recently Government has announced to “permit” up to _ foreign direct investment (FDI) under “government route” for uploading/streaming of News & Current Affairs through Digital Media.
a) 49%
b) 51%
c) 100%
d) 26%
e) 25%
 
9. Which state government has banned sex reassignment surgeries on intersex infants and children? 
a) Tamil nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat
e) Rajasthan
 
10. The extant FDI policy provides _ FDI under approval route in Up-linking of ‘News &Current Affairs’ TV Channels.
a) 49%
b) 51%
c) 100%
d) 26%
e) 25%
Answers:-1-(c), 2-(a), 3-(d), 4-(c), 5-(b), 6-(d), 7-(a), 8-(d), 9-(a),10-(a)
 

 Download Monthly GK - August 2019 


Hindi

 
1. नौरू के नए राष्ट्रपति कौन हैं?
a) एडगर सविसार
b) ज़ुज़ाना कैपुटोवा
c) लियोनेल आइजिमिया
d) केर्स्टि कलजुलैद
e) जेवगेनी ओस्सिनोवस्की
 
2.  कोल इंडिया के अगले अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया है?
a) प्रमोद अग्रवाल
b) अनिल कुमार झा
c) शशि शंकर
d) नलिन सिंघल
e) संजीव सिंह
 
3. एक वर्ष की अवधि के लिए सीबीडीटी अध्यक्ष के रूप में फिर से किसे नियुक्त किया गया है?
a) प्रभाष शंकर
b) जमुना प्रसाद सिंह
c) सुशील चंद्रा
d) प्रमोद चंद्र मोड़ी
e) संजीव सिंह
 
4. वेस्टइंडीज के किस गेंदबाज ने 85 वर्ष की उम्र में क्रिकेट के सभी प्रारूपों से संन्यास लेने की घोषणा की?
a) क्लाइव लॉयड
b) जेफरी स्टॉल्मेयर
c) सेसिल राइट
d) हाइन्स जॉनसन
e) गैरी सोबर्स
 
5.  संयुक्त अरब अमीरात में भारत के राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
a) नीलाम्बर आचार्य
b) पवन कपूर
c) गौतम बंबावाले
d) अजय बिसारिया
e) हर्षवर्धन श्रृंगला

6. किस भारतीय एयरलाइन ने घोषणा की है कि वह 2 अक्टूबर, 2019 से उड़ानों में एकल उपयोग प्लास्टिक पर प्रतिबंध लगाने जा रही है?
 a) स्पाइसजेट
b) विस्तारा
c) इण्डगो
d) एयर इंडिया
e) गोएयर
 
7.  लक्ष्मी विलास बैंक के मुख्य कार्यकारी अधिकारी का नाम बताइये जिन्होने हाल ही मे अपने पद से इस्तीफा दे दिया है?
a) पार्थसारथी मुखर्जी
b) राकेश शर्मा
c) राहुल भाटिया
d) राजन रहेजा
e) अश्वनी लोहानी
 
8. हाल ही में सरकार ने डिजिटल मीडिया के माध्यम से समाचार और करंट अफेयर्स को अपलोड / स्ट्रीमिंग के लिए “सरकारी मार्ग” के तहत _ प्रत्यक्ष विदेशी निवेश (एफडीआई) तक “अनुमति” देने की घोषणा की है।
a) 49%
b) 51%
c) 100%
d) 26%
e) 25%
 
9. किस राज्य सरकार ने इंटरसेक्स शिशुओं और बच्चों पर सेक्स रिअसाइनमेंट सर्जरी पर प्रतिबंध लगा दिया है?
a) तमिल नाडु
b) केरल
c) आंध्र प्रदेश
d) गुजरात
e) राजस्थान
 
10.  वर्तमान मे समाचार और करंट अफेयर्स टीवी चैनलों मे मौजूदा एफ़डीआई नीति _ है:
a) 49%
b) 51%
c) 100%
d) 26%
e) 25%
Answers:-1-(c), 2-(a), 3-(d), 4-(c), 5-(b), 6-(d), 7-(a), 8-(d), 9-(a),10-(a)
 

Current Affair One-liner


English

1. Which three banks will be merged into a single entity to form the 2nd largest bank of India?
Ans.PNB, OBC & United Bank of India
 
2. Which nation has launched its own Space Command?
Ans.United States
 
3. When is the National Sports Day observed every year in India?
Ans.29th August
 
4. Andhra Pradesh government recently announced that the Polavaram Project work will be resumed from November 2019. The project runs on which river?
Ans.Godavari
 
5. Which country recently requested the United Nations to call back all peacekeepers from the country by June 2020?
Ans.Sudan
 
6. Aswatha Narayana won __________in the World Skills competition
Ans.Gold
 
7. US to launch ________ of US Space Command to defend Space interests
Ans.6th branch
 
8. Which Cabinet approves free rides for women in DTC from 29 October?
Ans.Delhi
 
9. Which country did Shri Dharmendra Pradhan visited to Strengthen Cooperation in Energy and Steel Sectors
Ans.Russia
 
10. Who test fired ballistic missile Ghaznavi?
Ans.Pakistan
 
 11. Which State has passed the anti-lynching Bill?
Ans.West Bengal
 
12. Centre plans to set up ________ Ayush centres across India.
Ans.12500
 
13. Government has announced the merger of _________ national banks into _____ major banks.
Ans.8,5
 
14. After the merger of 10 public sector banks to be merged into four banks, how many public sector banks will be there in India?
Ans.12
 
15. The presence of ________ in pan masala causes heart disease in the people.
Ans.magnesium carbonate
 

Hindi

1. भारत के दूसरे सबसे बड़े बैंक को बनाने के लिए किन तीन बैंकों को एक इकाई में मिलाया जाएगा?
Ans.पीएनबी, ओबीसीऔर यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया
 
2. किस राष्ट्र ने अपना स्पेस कमांड लॉन्च किया है?
Ans.अमेरिका
 
3. भारत में हर साल राष्ट्रीय खेल दिवस कब मनाया जाता है?
Ans.29 अगस्त
 
4. आंध्र प्रदेश सरकार ने हाल ही में घोषणा की कि पोलावरम परियोजना का काम नवंबर 2019 से फिर से शुरू किया जाएगा। यह परियोजना किस नदी पर चलती है?
Ans.गोदावरी
 
5. किस देश ने हाल ही में संयुक्त राष्ट्र से जून 2020 तक देश के सभी शांति सैनिकों को वापस बुलाने का अनुरोध किया?
Ans.सुडान
 
6. अश्वथ नारायण ने विश्व कौशल प्रतियोगिता में __________ जीता
Ans.गोल्ड
 
7. अंतरिक्ष हितों की रक्षा के लिए अमेरिकी अंतरिक्ष कमान का ________ लॉन्च करना
Ans.6 ब्रांच
 
8. किस कैबिनेट ने 29 अक्टूबर से डीटीसी में महिलाओं के लिए मुफ्त सवारी की मंजूरी दी?
Ans.दिल्ली
 
9. श्री धर्मेंद्र प्रधान ने किस देश में ऊर्जा और इस्पात क्षेत्र में सहयोग को मजबूत करने के लिए दौरा किया
Ans.रूस
 
10. बैलिस्टिक मिसाइल गजनवी का परीक्षण किसने किया?
Ans.पाकिस्तान
 
11. किस राज्य ने एंटी लैंचिंग विधेयक पारित किया है?
Ans.पश्चिम बंगाल
 
12. केंद्र की योजना पूरे भारत में ________ आयुष केंद्र स्थापित करने की है।
Ans.12500
 
13. सरकार ने _________ राष्ट्रीय बैंकों के _____ प्रमुख बैंकों में विलय की घोषणा की है।
Ans.8,5
 
14. 10 सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों को चार बैंकों में विलय करने के बाद, भारत में सार्वजनिक क्षेत्र के कितने बैंक होंगे?
Ans.12
 
15. पान मसाले में ________ की उपस्थिति लोगों में हृदय रोग का कारण बनती है।
Ans.एन्समेग्नेशियम कार्बोनेट

 
 


Content
Call Back 1