English

1. Which Football player has been signed by Arsenal for a club-record fee of £72 million?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Neymar
d) Nicolas Pepe
e) Eden Hazard
 
2. Recently how much tariff has been announced by US on $300 billion worth of Chinese goods? 
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
e) 25%
 
3. Name the only Indian who has won the 2019 Ramon Magsaysay Award? 
a) BarkhaDutt
b) Ravish Kumar
c) Arnab Goswami
d) Sudhir Chaudhary
e) Rajdeep Sardesai
 
4. India slipped to which position in the Global GDP ranking in 2018?
a) 5th Place
b) 6th Place
c) 7th Place
d) 8th Place
e) 9th Place
 
5. Which nation has banned face-covering cloth including burqa and niqab in schools, hospitals and public transport?
a) Netherlands
b) Poland
c) Rwanda
d) Sudan
e) Bangladesh
 
6. Indian Army has launched how many e-cars in its pilot project to combat air pollution?
a) 8
b) 10
c) 12
d) 15
e) 18
 
7. Which Indian state has signed an MoU with the Survey of India to organize mapping and land survey of 40,000 villages by drones? 
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Kerala
e) Assam
 
8. Which city is hosting the 52nd ASEAN Foreign Ministers’ meeting?
a) Seoul
b) Shanghai
c) Tokyo
d) Bangkok
e) Hong Kong
 
9. Which member of the board of directors of the Airports Authority of India (AAI) was given the additional responsibility of Chairman of the Authority?
a) Anuj Aggarwal
b) Arun Kumar
c) Rubina Ali
d) S Suresh
e) Anil Kumar Pathak
 
10. What is the age limit above which Saudi Arabian women are allowed to obtain a passport and travel abroad without male consent? 
a) 18 years
b) 21 years
c) 22 years
d) 24 years
e) 26 years
 
Answers:- 1-(d), 2-(b), 3-(b), 4-(c), 5-(a), 6-(b), 7-(b), 8-(d), 9-(a),10-(b
 

 Download Monthly GK - July 2019 


Hindi
 
1. किस फुटबॉल खिलाड़ी को आर्सेनल ने 72 मिलियन पाउंड की धनराशि से हाल ही मे खरीदा है? 
a) लियोनेलमेस्सी
b) क्रिस्टियानोरोनाल्डो
c) नेमार
d) निकोलसपेपे
e) इडेनहजार्ड

2. हाल ही में अमेरिका द्वारा 300 अरब डॉलर मूल्य के चीनी सामानों पर कितने प्रतिशत टैरिफ की घोषणा की गई है? 
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
e) 25%
 
3. उस एकमात्र भारतीय का नाम बताइए जिसने 2019 रेमनमैग्सेसे पुरस्कार जीता है? 
a) बरखा दत्त
b) रवीश कुमार
c) अर्नब गोस्वामी
d) सुधीर चौधरी
e) राजदीपसरदेसाई
 
4. ग्लोबलजीडीपीरैंकिंग 2018 में भारत किस स्थान पर फिसल गया?
a) 5 वाँ स्थान
b) 6 वाँ स्थान
c) 7 वाँ स्थान
d) 8 वाँ स्थान
e) 9 वाँ स्थान

5. किस राष्ट्र ने स्कूलों, अस्पतालों और सार्वजनिक परिवहन में बुर्का और नकाब सहित चेहरे को ढंकने वाले कपड़े पर प्रतिबंध लगा दिया है?
a) नीदरलैंड
b) पौलैण्ड
c) रवांडा
d) सुडान
e) बांग्लादेश
 
6. भारतीय सेना ने वायु प्रदूषण से निपटने के लिए अपने पायलटप्रोजेक्ट में कितनी ई-कारें लॉन्च की हैं?
a) 8
b) 10
c) 12
d) 15
e) 18

7. किस भारतीय राज्य ने ड्रोन द्वारा 40,000 गांवों के मानचित्रण और भूमि सर्वेक्षण आयोजित करने के लिए भारत के सर्वेक्षण के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
a) कर्नाटक
b) महाराष्ट्र
c) मध्य प्रदेश
d) केरल
e) असम

8. 52वेंआसियान विदेश मंत्रियों की बैठक की मेजबानी कौन सा शहर कर रहा है?
a) सियोल
b) संघाई
c) टोक्यो
d) बैंकाक
e) हाँगकाँग

9. भारतीय विमानपत्तन प्राधिकरण (AAI) के निदेशक मंडल के किस सदस्य को प्राधिकरण के अध्यक्ष की अतिरिक्त जिम्मेदारी दी गई थी?
a) अनुज अग्रवाल
b) अरुण कुमार
c) रुबीना अली
d) एस सुरेश
e) अनिल कुमार पाठक
 
10. वह कौन सी आयु सीमा है जिसके ऊपर सऊदी अरब की महिलाओं को पासपोर्ट प्राप्त करने और पुरुष की सहमति के बिना विदेश यात्रा करने की अनुमति है? 
a) 18 वर्ष
b) 21 वर्ष
c) 22 वर्ष
d) 24 वर्ष
e) 26 वर्ष
 
 Answers:- 1-(d), 2-(b), 3-(b), 4-(c), 5-(a), 6-(b), 7-(b), 8-(d), 9-(a),10-(b
 

Current Affair One-liner


English

1. The World Archery suspended ___for defying its guidelines by electing two parallel bodies.
Ans.Archery Association of India 

2. Who is the current President of World Archery Federation? 
Ans.Uğur Erdener

3 Recently which International Agency approved USD 200 million loan to India for improving road infrastructure in 34 districts of Maharashtra?
Ans.ADB

4. Where is the headquarter of ADB situated? 
Ans.Philippines

5. Which nation has released a new set of policies supporting transgender and gender diverse people to play cricket at the highest level? 
Ans.Australia

6. Who is the current Prime minister of Australia? 
Ans.Scott Morrison

7. What is the capital of Australia? 
Ans.Canberra

8. In how many categories "Vikram Sarabhai Journalism Award in Space Science, Technology and Research" will be conferred? 
Ans.2 categories

9. What is the highest Cash prize associated with the Vikram Sarabhai Journalism Award in Space Science, Technology and Research? 
Ans.Rs. 5 Lakhs

10. Ayushmann Khurrana starrer _____ won the 66th National film Award for Best Hindi film. 
Ans.AndhaDhun

11. National Film Award 2019 for Best Actor has been shared by Ayushmann Khurrana and ____. 
Ans.Vicky Kaushal 

12. Who won the 2019 National film Award for Best Supporting Actress for the Hindi film Badhai Ho? 
Ans.Surekha Sikri 

13. Swanand Kirkire won the 66th National film Award for Best Supporting Actor for the film ____. 
Ans.Chumbak

14. This year which edition of National Film Awards took place? 
Ans.66th

15. Who has won the award for Best Actor (female) at National Film Awards 2019? 
Ans.Keerthy Suresh

16. Who has been announced as this year's recipient of the Charlie Chaplin Award constituted by the BAFTA's Los Angeles branch? 
Ans.Steve Coogan

17. Which museum in Punjab has created Asia Book of Records for maximum footfall in a museum in a day? 
Ans.Virasat-e-Khalsa

18. Name the drive, which Union HRD minister has recently launched to create awareness about Water Conservation among school students in the country? 
Ans.Samagra Shiksha-Jal Suraksha

19. Who is the current Minister of Human Resource Development? 
Ans.Ramesh Pokhriyal

20. Hashim Mohammed Amla, who has recently announced his retirement, represented which national cricket team? 
Ans.South Africa

21. Hashim Mohammed Amla is related to which sport? 
Ans.Cricket

22. Who became the fifth president to receive the Bharat Ratna, the country's highest civilian award? 
Ans.Pranab Mukherjee 

23. Bhupen Hazarika, who has been recently conffered with Bharat Ratna, he was related to which field? 
Ans.Cinema

24. Which political personality has been recently conferred with country's highest civilian honour 'Bharat Ratna'? 
Ans.Nanaji Deshmukh

25. In which year, Bharat Ratna was first awarded? 
Ans.1954
 

Hindi

 
1. हाल ही में किस अंतर्राष्ट्रीय एजेंसी ने महाराष्ट्र के 34 जिलों में सड़क अवसंरचना में सुधार के लिए भारत को 200 मिलियन अमरीकी डालर का ऋण स्वीकृत किया?
Ans.एशियाई विकास बैंक
 
2. ADB का मुख्यालय कहाँ स्थित है? 
Ans.फिलीपींस
 
3. किस राष्ट्र ने उच्चतम स्तर पर क्रिकेट खेलने के लिए ट्रांसजेंडर और लिंग विविध लोगों का समर्थन करने वाली नीतियों का एक नया सेट जारी किया है? 
Ans.ऑस्ट्रेलिया
 
4. ऑस्ट्रेलिया के वर्तमान प्रधान मंत्री कौन हैं? 
Ans.स्कॉट मॉरिसन
 
5. ऑस्ट्रेलिया की राजधानी क्या है? 
Ans.कैनबरा
 
6. अंतरिक्ष विज्ञान, प्रौद्योगिकी और अनुसंधान में "विक्रम साराभाई पत्रकारिता पुरस्कार" कितने श्रेणियों में प्रदान किया जाएगा? 
Ans.श्रेणियां
 
7. तरिक्ष विज्ञान, प्रौद्योगिकी और अनुसंधान में विक्रम साराभाई पत्रकारिता पुरस्कार से जुड़े सर्वोच्च नकद पुरस्कार क्या है? 
Ans.लाख रुपये
 
8. वर्ल्ड आर्चरी ने दो समानांतर निकायों के चुनाव द्वारा अपने दिशानिर्देशों को धता बताते हुए ___ को निलंबित कर दिया| 
Ans.भारतीय तीरंदाजी संघ
 
9. वर्ल्ड आर्चरी  के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.उगुर एर्डनर
 
10. बाफ्टा की लॉस एंजिल्स शाखा द्वारा चार्ली चैपलिन पुरस्कार से इस वर्ष किसे सम्मानित किया जाएगा? 
Ans.स्टीव कूगन
 
11. पंजाब के किस संग्रहालय ने एक दिन में एक संग्रहालय में अधिकतम फुटफॉल के लिए एशिया बुक ऑफ रिकॉर्ड बनाया है? 
Ans.विरासत-ए-खालसा
 
12. उस अभियान का नाम बताइए, जिसे केंद्रीय मानव संसाधन मंत्री ने हाल ही में देश में स्कूली छात्रों के बीच जल संरक्षण के बारे में जागरूकता पैदा करने के लिए लॉन्च किया है? 
Ans.समग्र शिक्षा-जल सुरक्षा
 
13. मानव संसाधन विकास मंत्री कौन हैं? 
Ans.रमेश पोखरियाल
 
14. हाशिम मोहम्मद अमला, जिन्होंने हाल ही में अपनी रिटायरमेंट की घोषणा की है, किस राष्ट्रीय क्रिकेट टीम का प्रतिनिधित्व किया है? 
Ans.दक्षिण अफ्रीका
 
15. हाशिम मोहम्मद अमला किस खेल से संबंधित है? 
Ans.क्रिकेट
 
16. हाल ही में देश के सर्वोच्च नागरिक पुरस्कार भारत रत्न प्राप्त करने वाले पांचवें राष्ट्रपति कौन बने? 
Ans.प्रणब मुखर्जी
 
17. भूपेन हजारिका, जिन्हें हाल ही में भारत रत्न से सम्मानित किया गया है, किस क्षेत्र से संबंधित थे? 
Ans.सिनेमा
 
18. हाल ही में किस राजनीतिक व्यक्तित्व को देश के सर्वोच्च नागरिक सम्मान 'भारत रत्न' से सम्मानित किया गया है? 
Ans.नानाजी देशमुख
 
19. प्रथम भारत रत्न किस वर्ष में प्रदान किया गया? 
Ans.1954
 
20. आयुष्मान खुराना स्टारर _____ ने सर्वश्रेष्ठ हिंदी फिल्म का 66 वां राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार जीता।
Ans.अंधाधुंध
 
21. सर्वश्रेष्ठ अभिनेता के लिए राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार 2019 आयुष्मान खुराना और ____ द्वारा साझा किया गया है।
Ans.विक्की कौशल
 
22.हिंदी फिल्म बधाई हो के लिए सर्वश्रेष्ठ सहायक अभिनेत्री के लिए 2019 का राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार किसने जीता?
Ans.सुरेखा सीकरी
 
23. स्वानंद किरकिरे ने किस फिल्म के लिए सर्वश्रेष्ठ सहायक अभिनेता के लिए 66 वां राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार जीता।
Ans.चंपक
 
24. इस वर्ष राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों का कौन सा संस्करण सम्पन्न हुआ?
Ans.66 वें
 
25. राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार 2019 में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता (महिला) का पुरस्कार किसने जीता है?
Ans.कीर्ति सुरेश
 

 
 


Content
Call Back Request