English

1. Which Country officially announced its withdrawal from the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty?
a) China
b) USA
c) Russia
d) India
e) Japan
 
2. Which are the countries participated in the INF treaty?
a) US, Russia
b) India, China
c) US, China
d) Russia, China
e) India, Russia
 
3. Which award is referred as the Asian version of the Nobel Prize?
a) Pulitzer Prize
b) Ramon Magsaysay Award
c) Grammy Award
d) BAFTA Award
e) Man Booker
 
4. One Nation One Ration Card scheme launched in ______States
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
e) 10
 
5._____ irks India offers to mediate in Kashmir row
a) Donald Trump
b) Vladimir Putin
c) Xi Jinping
d) Shinzo Abe
e) Theresa May
 
6.CRISIL cuts India's GDP growth to________for FY20 on weak monsoon rains, muted corporate results
a) 6.5
b) 6.9
c) 7
d) 7.2
e) 7.5
 
7 Which Country has the highest TB incidences of the world?
a) China
b) Greece
c) Africa
d) India
e) Sri Lanka
 
8. Which Company has played a vital role in providing e-vehicles to various Government agencies?
a) Tata Motors
b) Mahindra
c) Suzuki
d) EESL Steel
e) Hyundai
 
9. Who was crowned MISS ENGLAND 2019?
a)Bhasha Mukherjee 
b)Alisha Cowie  
c)Natasha
d)Hemmings  Stephanie Hill
e) Meena Harshit
 
10. According to Forbes Real-Time Rankings, who is the richest man in the world?
a) Bill Gates
b) Jeff Bezose
c) Bernard Arnault
d) Warren Bezos
e) Jack Ma
 
                     Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(b), 5-(a), 6-(b), 7-(d), 8-(d), 9-(a),10-(b)
 

 Download Monthly GK - August 2019 

Hindi
 

1. किस देश ने आधिकारिक तौर पर इंटरमीडिएट-रेंज न्यूक्लियरफोर्सेस संधि से अपनी वापसी की घोषणा की?
a) चाइना
b) अमेरिका
c) रूस
d) भारत
e) जापान
 
2. INF संधि में किन देशों ने भाग लिया?
a) अमेरिका, रूस
b) भारत, चीन
c) अमेरिका, चीन
d) रूस, चीन
e) भारत, रूस

3. किस पुरस्कार को नोबेल पुरस्कार के एशियाई संस्करण के रूप में जाना जाता है?
a) पुल्तिजर पुरस्कार
b) रेमनमैग्सेसे पुरस्कार
c) ग्रेमी पुरस्कार
d) बाफ्टा पुरस्कार
e) मैन पुरस्कार
 
4. वन नेशन वन राशन कार्ड योजना ______राज्य में शुरू की गई
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
e) 10
 
5._____  ने कहा भारत ने कश्मीर पंक्ति में मध्यस्थता की पेशकश की
a) डोनाल्डट्रम्प
b) ब्लादिमिरपुतिन
c) सी जिंगपिंग
d) सिंजॉअबे
e) थेरेसामे
 
6. मानसून की कमजोर बारिश, कॉरपोरेट नतीजों के मद्देनजर वित्त वर्ष 2015 में भारत की जीडीपी वृद्धि को घटाकर 13.CRISIL कर दिया गया
a) 6.5
b) 6.9
c) 7
d) 7.2
e) 7.5

7. दुनिया के सबसे ज्यादा टीबी के मामले किस देश में हैं?
a) चीन
 b) ग्रीस
c) अफ्रीका
 d) भारत
 e) श्रीलंका

8. भारत किस कंपनी ने विभिन्न सरकारी एजेंसियों को ई-वाहन प्रदान करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाई है?
 a) टाटा मोटर्स
 b) महिंद्रा
 c) सुजुकी
 d) ईईएसएल स्टील
 e) हुंडई

9. किसको मिस इंग्लैंड 2019 का ताज पहनाया गया?
 a) भाषा मुखर्जी
 b) अलीशाकोवी
 c) नताशा
 d) हेमिंग्सस्टेफनी हिल
 e) मीना हर्षित

10. फोर्ब्सरियल-टाइम रैंकिंग के अनुसार, दुनिया में सबसे अमीर आदमी कौन है?
 a) बिल गेट्स
 b) जेफबेजोस
 c) बर्नार्डअरनॉल्ट
 d) वारेनबेजोस
 e) जैकमा
 
 
Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(b), 5-(a), 6-(b), 7-(d), 8-(d), 9-(a),10-(b)
 

Current Affair One-liner

English

1. J&K and Ladakh will officially become Union Territories from ____. 
Ans.October 31
 
2. Under the notification regarding revokement of article 370 in J&K, which region is also being given the status of a Union Terrority without legislature: 
Ans.Ladakh
 
3. After revoking of Article 370, A separate Union Territory will be created for Jammu & Kashmir _ legislature: 
Ans.wit
 
4. Under which scheme, the Indian government has sanctioned 5595 electric buses for intra-city and intercity operations? 
Ans.FAME-II India scheme
 
5. What does FAME India scheme stands for? 
Ans.Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles in India
 
6. Recently, The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has agreed to come under the ambit of _____. 
Ans.National Anti-Doping Agency (NADA)
 
7. Who is the current interim President of Board of Control for Cricket in India (BCCI)? 
Ans.Vinod Rai
 
8. Recently, NITI Aayog along with the United Nations, has launched the ___edition of Women Transforming India (WTI) Awards 2019. 
Ans.fourth 
 
9. WhatsApp has decided to provide support amounting to ____ to Women Transforming India (WTI) winners. 
Ans.$100,000 
 
10. What is the theme of Women Transforming India (WTI) Awards 2019? 
Ans.Women and Entrepreneurship
 
11. Which two organisations have partnered with NITI Aayog for Women Transforming India (WTI) Awards 2019? 
Ans.WhatsAppAnd UN
 
12. What is the theme of 22nd National Conference on e-Governance? 
Ans.Digital India: Success to Excellence
 
13. The 22nd National Conference on e-Governance 2019 was held in: 
Ans.Shillong
 
14. Recently which company has committed an investment of Rs 10,000 crore for airport business by 2026?  
Ans.Adani Airports
 
15. Who is the chairman of AEL? 
Ans.Gautam Adani
 
Hindi
 
1. हाल ही में किस कंपनी ने 2026 तक हवाई अड्डे के कारोबार के लिए 10,000 करोड़ रुपये का निवेश किया है? 
Ans.अदानी हवाई अड्डे
 
2. AEL के अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.गौतम अडानी
 
3. ई-गवर्नेंस पर 22 वें राष्ट्रीय सम्मेलन का विषय क्या है?  
Ans.डिजिटल इंडिया:सफलता के लिए उत्कृष्टता
 
4. ई-गवर्नेंस 2019 पर 22 वां राष्ट्रीय सम्मेलन कहाँ पर आयोजित हुआ? 
Ans.शिलांग
 
5. उस वैक्सीन का क्या नाम है जिसे सरकार सितंबर 2019 तक पूरे देश में विस्तारित करना चाहती है? 
Ans.रोटावायरस वैक्सीन
 
6. सरकार दस्त के कारण बच्चों में रुग्णता और मृत्यु दर को समाप्त करने के लिए प्रतिबद्ध है: 
Ans.2022 तक
 
7. किस तारीख तक केंद्र सरकार देश में "वन नेशन वन राशन कार्ड" योजना शुरू करने की योजना बना रही है? 
Ans.जून 2020
 
8. उपभोक्ता मामलों, खाद्य और सार्वजनिक वितरण के लिए केंद्रीय मंत्री कौन है? 
Ans.रामविलास पासवान
 
9. हाल ही में, NITI Aayog ने संयुक्त राष्ट्र के साथ, महिला ट्रांसफॉर्मिंग इंडिया (WTI) अवार्ड्स 2019 का कौनसा संस्करण लॉन्च किया? 
Ans.चौथा
 
10. व्हाट्सएप ने महिला ट्रांसफ़ॉर्मिंग इंडिया (WTI) के विजेताओं को कितनी सहायता राशि प्रदान करने का फैसला किया है? 
Ans.$ 100,000
 
11. वुमन ट्रांसफॉर्मिंग इंडिया (WTI) अवार्ड्स 2019 का विषय क्या है? 
Ans.महिला और उद्यमिता
 
12. महिला ट्रांसफॉर्मिंग इंडिया (WTI) अवार्ड्स 2019 के लिए NITI Aayog के साथ मिलकर किन दो संगठनों ने भागीदारी की है? 
Ans.व्हाट्सएप और यूएन
 
13. हाल ही में, भारतीय क्रिकेट कंट्रोल बोर्ड (BCCI) _____ के दायरे में आने के लिए सहमत हुआ। 
Ans.राष्ट्रीय डोपिंग निरोधक एजेंसी (नाडा)
 
14. भारतीय क्रिकेट कंट्रोल बोर्ड (BCCI) के वर्तमान अंतरिम अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.विनोद राय
 
15. भारत सरकार ने किस योजना के तहत, इंट्रा-सिटी और इंटरसिटी संचालन के लिए 5595 इलेक्ट्रिक बसों को मंजूरी दी है? 
Ans.फेम-II इंडिया स्‍कीम
 


 


Content
Call Back Request