English
​1
. What is the currency of Bangladesh? 
a) Taka         b) Rufiya          c) Dinar          d) Peso        e) Lari
 
2Bangladesh and China recently signed ____instruments for further strengthening cooperation on power, water resources, culture and tourism. 
a)         b) 6         c) 8          d) 9        e) 10
 
3. Under the recent agreement between Bangladesh & China titled “Letter of Exchange (LoC) on the Rohingya Refugees Rice Aid”, China will provide ____ metric tons of rice to the forcibly displaced Rohingyas from Myanmar. 
a) 2000         b) 2500         c) 3000         d) 1500        e) 3500
 
4. Which state has become the first in the US to ban discrimination against people based on their natural hair? 
a) New York         b) Los Angeles         c) Chicago          d) Washington D C        e) California
 
5. Which online retailer has announced to bring 50,000 micro, small and medium enterprises (MSMEs) onto its platform by 2019-end? 
a) Amazon         b) Flipkart         c) Snapdeal          d) Jabong         e) Myntra
 
6. Who is the incumbent Union minister of MSME's in India? 
a) Nitin Gadkari         b) Rajnath Singh         c) Amit Shah          d) Smriti Irani        e) Ramesh Pokhriyal
 
7. Recently which country recieves $ 6 billion as a loan package by IMF due to its mounting economic problems? 
a) India         b) Pakistan        c) Bangladesh          d) Sri Lanka        e) Indonesia
 
8. What is the tenure of the Bailout package provided by IMF to Pakistan due to its mounting economic problems? 
a) 1 Year         b) 2 Years         c) 3 Years          d) 4 years        e) 5 Years
 
9. Which Indian sprinter won the women's 200m gold in the Poznan Athletics Grand Prix? 
a) Dutee Chand         b) DipaKarmakar         c) Hima Das         d) SeemaPunia        e) Rani Rampal
 
10. Which Indian shot putter has bagged a bronze in the Poznan Athletics Grand Prix in Poland? 
a) Neeraj Chopra         b) Arokia Rajiv         c) Vikas Gowda          d) Arpinder Singh        e) Tajinder Pal Singh Toor
 
Answers:- 1-(a), 2-(d), 3-(b), 4-(e), 5-(b), 6-(a), 7-(b), 8-(c), 9-(c),10-(e)
 
 
 
 
 
 
 
Hindi
1. बांग्लादेश की मुद्रा क्या है?
a) टाका        b) रूफिया       c) दिनार       d) पेसो       e) लारी
 
2. बांग्लादेश और चीन ने हाल ही में बिजली, जल संसाधन, संस्कृति और पर्यटन पर सहयोग को और मजबूत करने के लिए _________ समझौते पर हस्ताक्षर किए।
a)         b) 6         c) 8          d) 9        e) 10
 
3. रोहिंग्या शरणार्थी चावल सहायता पर "लेटर ऑफ एक्सचेंज" (एलसी) के बीच हालिया समझौते के तहत, चीन म्यांमार से मजबूर विस्थापित रोहिंग्याओं को _______मीट्रिक टन चावल प्रदान करेगा।
a) 2000       b) 2500       c) 3000      d) 1500       e) 3500
 
4. कौन सा राज्य अमेरिका में अपने प्राकृतिक बालों के आधार पर लोगों के साथ भेदभाव करने वाला पहला राज्य बन गया है?
a) न्यूयॉर्क      b) लॉस एंजिल्स      c) शिकागो      d) वाशिंगटन डीसी       e) कैलिफोर्निया
 
5. किस ऑनलाइन रिटेलर ने 2019 के अंत तक अपने मंच पर 50,000 सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यमों (MSME) को लाने की घोषणा की है?
a) एमजॉन      b) फ्लिपकार्ट       c) स्नैपडील       d) जबोंग       e) मिंत्रा
 
6. भारत में MSME के प्रमुख केंद्रीय मंत्री कौन है?
a) नितिन गडकरी       b) राजनाथ सिंह       c) अमित शाह       d) स्मृति ईरानी       e) रमेश पोखरियाल
 
7. हाल ही में किस देश ने अपने देश मे बढ़ती आर्थिक समस्याओं के कारण आईएमएफ से एक ऋण पैकेज के रूप में $ 6 बिलियन की गुहार की है?
a) भारत        b) पाकिस्तान       c) बांग्लादेश        d) श्रीलंका        e) इंडोनेशिया
 
8. पाकिस्तान की बढ़ती आर्थिक समस्याओं के कारण आईएमएफ द्वारा पाकिस्तान को दिए गए बेलआउट पैकेज का कार्यकाल क्या है?
a) 1 वर्ष       b) 2 वर्ष        c) 3 वर्ष        d) 4 वर्ष        e) 5 वर्ष
 
9. पोज़नान एथलेटिक्स ग्रैंड प्रिक्स में किस भारतीय धावक ने महिला श्रेणी के 200 मीटर स्पर्धा में स्वर्ण जीता?
a) दुती चंद        b) दीपा करमाकर        c) हिमा दास        d) सीमा पुनिया       e) रानी रामपाल
 
10. किस भारतीय शॉट पुटर ने पोलैंड में सम्पन्न हुए पॉज़्नान एथलेटिक्स ग्रां प्री में कांस्य पदक जीता?
a) नीरज चोपड़ा        b) अरोकिया राजीव        c) विकास गौड़ा        d) अरपिंदर सिंह       e) तजिंदर पाल सिंह
 
Answers:- 1-(a), 2-(d), 3-(b), 4-(e), 5-(b), 6-(a), 7-(b), 8-(c), 9-(c),10-(e)
 


Content
Call Back Request