Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/weboobiz/public_html/biz-content/themes/education/jbclasses/header.php on line 72

English

 1. Who has become the third cricketer in history to score 600-plus runs in a World Cup? 
a) Rohit Sharma         b) Tamim Iqbal        c) David Warner          d) Joe Root        e) Shakib Al Hasan
 
2. Who among the following has set a world record for scoring most runs among Pakistani players in a single World Cup campaign? 
a) Fakhar Zaman         b) Babar Azam         c) Sarfaraz Ahmed          d) Asif Ali        e) Imam-ul-Haq
 
3. Arjen Robben, who recently announced his retirement, related to which sport? 
a) Cricket         b) Football         c) Hockey          d) Athlete        e) Tennis
 
4. The Hong Kong government has approved over ____ USDfor relief and rehabilitation work in cyclone-hit Odisha. 
a) 800000         b) 900000         c) 700000          d) 600000       e) 500000
 
5. Name the parent company of PayU?
a) Tencent         b) MultiChoice         c) Sasol          d) Naspers        e) Alibaba Group
 
6. Recently, South Central Railway has commissioned the longest electrified tunnel, measuring___ Kms between Cherlopalli and Rapuru stations. 
a) 4 Km        b) 6.6 Km        c) 8 Km          d) 9 Km       e) 10 Km
 
7. In India, the Longest electrified railway tunnel is built between Cherlopalli and Rapuru stations in a record time of 43 months at a cost of: 
a) 360 crore         b) 400 crore         c) 460 crore          d) 500 crore        e) 550 crore
 
8. Recently, the GoI has sanctioned an additional amount of Rs. ____ crore for construction of new roads in rural areas of Tripura.
a) 250 crore         b) 300 crore        c) 350 crore          d) 358 crore       e) 400 crore 
 
9. Who became the youngest bowler to take a five-wicket haul in World Cup?  
a) Imad Wasim         b) Wahab Riaz         c) ShaheenAfridi          d) Hasan Ali        e) Mohammad Amir
 
10. Who has announced his retirement from ODI cricket after Pakistan's last 2019 World Cup match against Bangladesh? 
a) Shoaib Malik         b) Sarfaraz Ahmed         c) Babar Azam         d) Fakhar Zaman        e) Asif Ali
 
Answers:- 1-(e), 2-(b), 3-(b), 4-(b), 5-(d), 6-(b), 7-(c), 8-(d), 9-(c),10-(a)


 


Hindi

 1. विश्व कप में 600 से अधिक रन बनाने वाले अबतक के इतिहास में तीसरे क्रिकेटर कौन बने हैं? 
a) रोहित शर्मा         b) तमीम इकबाल        c) डेविड वार्नर          d) जॉय रूट        e) शाकिब अल हसन
 
2. एक विश्व कप में पाकिस्तानी बल्लेबाजों के मध्य सर्वाधिक रन बनाने का रिकॉर्ड किसने बनाया है? 
a) फकर जमान         b) बाबर आजम         c) सरफराज अहमद          d) आसिफ अली        e) इमाम-उल-हक्
 
3. अर्जेन रॉबेन, जिन्होंने हाल ही में अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की, किस खेल से संबंधित हैं? 
a) क्रिकेट         b) फुटबॉल         c) हॉकी          d) एथलीट        e) टेनिस
 
4. हॉन्गकॉन्ग सरकार ने चक्रवात प्रभावित ओडिशा में राहत और पुनर्वास कार्य के लिए ____USD से अधिक को मंजूरी दी है।
a) 800000         b) 900000         c) 700000          d) 600000       e) 500000 
 
5. पेयू की मूल कंपनी का नाम बताइए? 
a) टेनसेन्ट         b) मल्टीच्वाइस         c) सेसोल          d) नेसपेर्स        e) अलीबाबा समूह

6. हाल ही में, दक्षिण मध्य रेलवे ने चेरलोपल्ली और रापूरु स्टेशनों के बीच ____  वाली सबसे लंबी विद्युतीकृत सुरंग बनाई है। 
a) 4 किमी        b) 6.6 किमी       c) 8 किमी         d) 9 किमी        e) 10 किमी
 
7. भारत में, सबसे लंबी विद्युतीकृत रेलवे सुरंग चेरलोपल्ली और रापूरु स्टेशनों के बीच 43 महीने के रिकॉर्ड समय में कितनी लागत से बनाई गई है:
a) 360 करोड़  b) 400 करोड़   c) 460 करोड़   d) 500 करोड़   e) 550 करोड़
 
8. हाल ही में, भारत सरकार ने त्रिपुरा के ग्रामीण क्षेत्रों में नई सड़कों के निर्माण के लिए _____ की अतिरिक्त राशि मंजूर की है। 
a) 250 करोड़         b) 300 करोड़        c) 350 करोड़          d) 358 करोड़       e) 400 करोड़ 
 
9. विश्व कप में पांच विकेट लेने वाले सबसे युवा गेंदबाज कौन बने हैं ? 
a) इमाद वसीम         b) वहाब रियाज         c) शाहीन अफरीदी          d) हसन अली        e) मोहम्मद आमिर
 
10. बांग्लादेश के खिलाफ पाकिस्तान के आखिरी 2019 विश्व कप मैच के बाद वनडे क्रिकेट से संन्यास की घोषणा किसने की? 
a) शोयब मलिक         b) सरफराज अहमद         c) बाबर आजम         d) फकर जमान        e) आसिफ अली
 
Answers:- 1-(e), 2-(b), 3-(b), 4-(b), 5-(d), 6-(b), 7-(c), 8-(d), 9-(c),10-(a)

 

Current Affair One-liner

 

English

1. Who has set a new record for most number of wickets(27) in a single edition of the World Cup? 
Ans.MitchellStarc
 
2. Who has set a new record for most catches(12) by a fielder at a single edition of the World Cup? 
Ans.Joe Root
 
3. Recently, Institute of Company Secretaries of India (ICSI) has rolled out an initiative in the form of a Unique Document Identification Number (UDIN). It will be mandatory for every document except____. 
Ans.e-form
 
4. Who is the current President of Institute of Company Secretaries of India? 
Ans.Ranjeet Kumar Pandey
 
5. Legendary Brazilian musician João Gilberto, who died recently, also known as? 
Ans.Father of Bossa Nova
 
6. In connection to which mission, Defence Ministry has recently signed a MOU with the Intellectual Property Facilitation Cell (IPFC), and National Research Development Corporation (NRDC)? 
Ans.Mission Raksha Gyan Shakti
 
7. Mission Raksha Gyan Shakti was formally launched by Nirmala Sitharaman in which year? 
Ans.2018 
 
8. According to RBI, how many NBFC's have been terminated from their services due to failing to meet minimum capital requirements in the FY 2019? 
Ans.1701
 
9. What does NBFC stands for? 
Ans.Non Banking Financial Company
 
10. Soumendranath Kundu, who passed away recently, was related to which sport? 
Ans.Cricket
 
11. Who has been appointed as Secretary of Overseas Indian Affairs? 
Ans.Vikas Swarup
 
12. Ministry of Overseas Indian Affairs was merged with the Ministry of External Affairs in which year? 
Ans.2016
 
13. Who has become the first-ever batsman to slam four consecutive 50-plus scores in World Cup knockouts? 
Ans.Steve Smith
 
14. Recently, Which Indian mobile network operator has partnered with PUBG Corp to give PUBG Lite players exclusive in-game rewards? 
Ans.RelianceJio
 
15. Name the Parent company of PUBG Corporation? 
Ans.Bluehole

 

Hindi

1. विश्व कप के एकल संस्करण में सर्वाधिक विकेट (27) का नया रिकॉर्ड किसने बनाया है? 
Ans.मिशेलस्टार्क
 
2. विश्व कप के एकल संस्करण में एक फील्डर द्वारा सर्वाधिक कैच (12) का नया रिकॉर्ड किसके पास है? 
Ans.जो रूट
 
3. हाल ही में, इंस्टीट्यूट ऑफ कंपनी सेक्रेटरीज ऑफ इंडिया (ICSI) ने एक विशिष्ट दस्तावेज पहचान संख्या (यूडीआईएन) के रूप में एक पहल शुरू की है जो 1 अक्टूबर 2019 से कंपनी सचिव द्वारा___ को छोड़कर हस्ताक्षरित या प्रमाणित हर दस्तावेज के लिए अनिवार्य होगा।।  
Ans.ई-फॉर्म
 
4. इंस्टीट्यूट ऑफ कंपनी सेक्रेटरीज ऑफ इंडिया के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.रणजीत कुमार पांडे
 
5. महान ब्राजीलियाई संगीतकार जोआओगिल्बर्टो, जिनका हाल ही में निधन हो गया, उन्हें कहा जाता है? 
Ans.बोसा नोवा के पिता
 
6. किस मिशन के संबंध में, रक्षा मंत्रालय ने हाल ही में बौद्धिक संपदा सुविधा सेल (IPFC), और राष्ट्रीय अनुसंधान विकास निगम (NRDC) के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं? 
Ans.मिशन रक्षा ज्ञान शक्ति
 
7. मिशन रक्षा ज्ञान शक्ति औपचारिक रूप से निर्मलासीतारमण ने किस वर्ष में लॉन्च किया था? 
Ans.2018
 
8. आरबीआई के अनुसार, वित्त वर्ष 2019 में न्यूनतम पूंजी आवश्यकताओं को पूरा करने में विफल रहने के कारण कितने एनबीएफसी को उनकी सेवाओं से समाप्त कर दिया गया है? 
Ans.1701
 
9. एनबीएफसी का पूर्ण रूप क्या है? 
Ans.गैर बैंकिंग वित्तीय कंपनी
 
10. विश्व कप नॉकआउट में लगातार चार बार 50 से अधिक स्कोर बनाने वाले पहले बल्लेबाज कौन बने हैं? 
Ans.स्टीवस्मिथ
 
11. हाल ही में, किस भारतीय मोबाइल नेटवर्क ऑपरेटर ने PUBG लाइट खिलाड़ियों को इन-गेम पुरस्कार देने के लिए PUBG कॉर्प के साथ भागीदारी की है? 
Ans.रिलायंस जियो
 
12. PUBG Corporation की मूल कंपनी का नाम बताइए? 
Ans.ब्लूहोल
 
13. प्रवासी भारतीय मामलों के सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.विकास स्वरूप
 
14. प्रवासी भारतीय मामलों के मंत्रालय को किस वर्ष में विदेश मंत्रालय के साथ मिला दिया गया था? 
Ans.2016
 
15.सौमेंद्रनाथ कुंडू, जिनका हाल ही में निधन हो गया, किस खेल से संबंधित थे? 
Ans.क्रिकेट