Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/weboobiz/public_html/biz-content/themes/education/jbclasses/header.php on line 72

English

1. Who has been appointed as the head of cricket at National Cricket Academy (NCA)? 
a) Rahul Dravid        b) Zaheer Khan        c) Yuvraj Singh          d) Virender Sehwag       e) Mohammad Kaif
 
2. Where is the headquarters of National Cricket Academy (NCA) situated? 
a) Delhi        b) Mumbai        c) Bengaluru          d) Pune       e) Kolkata
 
3. Which team recently won CONCACAF Gold Cup title? 
a) USA        b) Mexico        c) Brazil          d) France       e) Germany
 
4. Recently, The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has released the book'Vivekadeepini' in ___languages. 
a) Two        b) Five        c) Six          d) Eight       e) Ten
 
5. Who has clinched the gold medal in the 53kg category at the Wrestling Grand Prix 2019 of Spain? 
a) GeetaPhogat        b) VineshPhogat        c) GeetikaJakhar          d) Sakshi Malik       e) Poonam Sharma
 
6. What is the capital of Greece? 
a) Kabul        b) Athens        c) Vienna          d) Sofia       e) Cairo
 
7. Leading sports brand Reebok has signed which Bollywood actress as their new brand ambassador for the Indian market?  
a) Priyanka Chopra        b) Deepika Padukone        c) Vidya Balan          d) Katrina Kaif       e) Alia Bhatt
 
8. Name the Parent Organisation of Reebok? 
a) Nike        b) Puma        c) Adidas         d) Woodland       e) Red Chief
 
9. Which state government has announced to provide Rs 10,000 monthly allowance to Padma Shri awardees belonging to economically weaker section? 
a) U P        b) Sikkim        c) Odisha          d) Assam       e) Tripura
 
10. Padma Shri award was first given in which year? 
a) 1955        b) 1960        c) 1954          d) 1953       e) 1953
 
Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(b), 4-(e), 5-(b), 6-(b), 7-(d), 8-(c), 9-(c),10-(c)
 

Hindi

1. टीम इंडिया के किस पूर्व कप्तान को बीसीसीआई ने राष्ट्रीय क्रिकेट अकेडमी (NCA)का हेड नियुक्त किया है? 
a) राहुल द्रविड़        b) जहीर खान        c) यूवराज सिंह          d) वीरेंन्द्र सहवाग       e) मोहम्मद कैफ
 
2. राष्ट्रीय क्रिकेट अकादमी (NCA) का मुख्यालय कहाँ स्थित है? 
a) दिल्ली        b) मुम्बई        c) बगंलुरू          d) पूणे       e) कोलकाता
 
3. हाल ही में किस टीम ने CONCACAF गोल्ड कप खिताब जीता? 
a) अमेरिका        b) मेक्सिको        c) ब्राजील          d) फ्रांस       e) जर्मनी
 
4. हाल ही में, भारत के उपराष्ट्रपति श्री एम वेंकैया नायडू ने विवेकदीपिनी नामक पुस्तक ___ भाषाओं में जारी की है। 
a) 2        b) 5        c) 6          d) 8       e) 10
 
5. 2019 रेसलिंग ग्रां प्रीऑफ़ स्पेन में 53 किलोग्राम वर्ग में स्वर्ण पदक किसने जीता है? 
a) गीता फोगट        b) विनेश फोगट        c) गीता झाकड़          d) साक्षी मलिक       e) पूनम शर्मा
 
6.ग्रीस की राजधानी क्या है? 
a) काबुल        b) एथेंस        c) वियेना          d) सोफिया       e) काइरो
 
7. अग्रणी स्पोर्ट्स ब्रांड रीबॉक ने किस बॉलीवुड अभिनेत्री को भारतीय बाजार के लिए अपने नए ब्रांड एंबेसडर के रूप में साइन किया है?  
a) प्रियंका चोपड़ा       b) दीपिका पादुकोण        c) विद्या बालन          d) कैटरीना कैफ       e) आलिया भट्ट
 
8. रीबॉक के मातृ संगठन का नाम बताइए? 
a) नाइक        b) पूमा      c) एडिडास         d) वुडलैण्ड       e) रेड चीफ
 
9. किस राज्य सरकार ने आर्थिक संकट से जूझ रहे राज्य के पद्म पुरस्कार विजेताओं को हर माह 10,000 रुपये देने का फैसला किया है? 
a) उत्तर प्रदेश        b) सिक्किम        c) ओडिसा          d) असम       e) त्रिपुरा
 
10. पद्म श्री पुरस्कार पहली बार किस वर्ष दिया गया था?
a) 1955        b) 1960        c) 1954          d) 1953       e) 1953
 
Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(b), 4-(e), 5-(b), 6-(b), 7-(d), 8-(c), 9-(c),10-(c)

Current Affair One-liner

English

1. Who has won the ICC Cricket World Cup 2019? 
Ans.England
 
2. Which term is used in Cricket to denote an Over once the match ties? 
Ans.Super Over
 
3. Who has been named player of the series in CWC 2019? 
Ans.Kane Williamson (New Zealand)
 
4. In ICC Cricket World Cup 2019, the maximum no. of runs scored by whom? 
Ans.Rohit Sharma (648)
 
5. In ICC Cricket World Cup 2019, the maximum no. of wickets taken by whom? 
Ans.Mitchell Stark (27)
 
6. Name the first-ever England player, who has been named Man of 2019 WC Final ? 
Ans.Ben Stokes
 
7. What is the prize money offered to the Winner of CWC 2019? 
Ans.4 Million USD
 
8. In the CWC 2019, who has been named Player of the World Cup? 
Ans.Kane Williamson
 
9. Till now in how many times England hosted Cricket World Cup?
Ans.5 times (1975, 1979, 1983, 1999 and 2019)
 
10. In the 133rd edition of Wimbledon, who bagged the title in Men's category? 
Ans.NovakDjokovic (Serbia)
 
11. In the 133rd edition of Wimbledon, who bagged the title in Women's category? 
Ans.SimonaHalep (Romania)
 
12. The 2019 Wimbledon Championship is the  ____ edition of the tournament till now. 
Ans.133rd
 
13. Name the Indian Sprinter who has bagged her third international gold in two weeks after winning the women’s 200m event at the Kladno Memorial Athletics Meet in Czech Republic? 
Ans.Hima Das
 
14. The 2019 edition of Kladno Memorial Athletics Meet concluded in: 
Ans.Czech Republic
 
15. Who has won the British Grand Prix 2019? 
Ans.Lewis Hamilton
 
16. Name the only formula one driver who has a record of winning 6 British Grand Prix Titles till now? 
Ans.Lewis Hamilton (Mercedes)
 
17. How much penalty has been sanctioned by GoI on individuals who fail to quote their Aadhaar number accurately in the documents related to high-value transactions? 
Ans.Rs. 10000
 
18. Which section of IT Act provides for penal provisions on violations related to use of PAN? 
Ans.Section 272B
 
19. Permanent Account Number comprised of how many alphanumeric digit? 
Ans.10
 
20. Kartarpur City is situated on the banks of which river? 
Ans.Ravi
 
21. What is the number of Sikh pilgrims who were allowed to travel to Kartarpur via a Corridor provided by Pakistan? 
Ans.5000/day
 
22. What is the name of the Computer password inventor who passed away recently? 
Ans.FernandoCorbató 
 
23. In context to Computers, what does CTSS stands for? 
Ans.Compatible Time-Sharing System 
 
24. Which country has been fined by World Bank to pay $5.8 billion to Tethyan Copper? 
Ans.Pakistan
 
25. RekoDiq mine is located in which country? 
Ans.Pakistan
 
26. World Bank court orders Pak to pay ___ to Tethyan Copper. 
Ans.$5.8 billion
 
 

Hindi

 1. ICC क्रिकेट विश्व कप 2019 किसने जीता है? 
Ans.इग्लैंड
 
2. मैच टाई होने के बाद ओवर को निरूपित करने के लिए क्रिकेट में किस शब्द का उपयोग किया जाता है? 
Ans.सुपर ओवर
 
3. सीडब्ल्यूसी 2019 में किस खिलाड़ी को “प्लेयर ऑफ सिरीज़” दिया गया है? 
Ans.केन विलियमसन (न्यूजीलैंड)
 
4. ICC क्रिकेट विश्व कप 2019 में, अधिकतम रन किसके द्वारा बनाए गए? 
Ans.रोहित शर्मा (648)
 
5. ICC क्रिकेट विश्व कप 2019 में, अधिकतम विकेट किसके द्वारा लिये गये? 
Ans.मिशेल स्टार्क (27)
 
6. उस पहले इंग्लैंड खिलाड़ी का नाम बताइए, जिसे 2019 WC फाइनल का मैन ऑफ 2019 चुना गया है? 
Ans.बेन स्टोक्स
 
7. सीडब्ल्यूसी 2019 के विजेता को दी जाने वाली पुरस्कार राशि क्या है? 
Ans.मिलियन अमरीकी डालर
 
8. CWC 2019 में, किसे विश्व कप का खिलाड़ी नामित किया गया है? 
Ans.केन विलियमसन
 
9. अब तक कितनी बार इंग्लैंड ने क्रिकेट विश्व कप की मेजबानी की? 
Ans.बार (1975, 1979, 1983, 1999 और 2019)
 
10. विम्बलडन के 133 वें संस्करण में, पुरुषों की श्रेणी में किसने खिताब जीता? 
Ans.नोवाक जोकोविच (सर्बिया)
 
11. विंबलडन के 133 वें संस्करण में महिला वर्ग में किसने खिताब जीता? 
Ans.सिमोना हालेप (रोमानिया)
 
12. 2019 विंबलडन चैम्पियनशिप, अब तक के टूर्नामेंट का ____ संस्करण है। 
Ans.133 वां
 
13. चेक गणराज्य में कल्दनो मेमोरियल एथलेटिक्स मीट में महिलाओं की 200 मीटर स्पर्धा जीतने के बाद दो हफ्ते में अपना तीसरा अंतरराष्ट्रीय स्वर्ण जीतने वाली भारतीय धावक का नाम बताइए? 
Ans.हिमा दास
 
14. कल्दनो मेमोरियल एथलेटिक्स मीट के 2019 संस्करण का समापन _____________में हुआ |
Ans.चेक गणराज्य
 
15. ब्रिटिश ग्रांड प्रिक्स 2019 किसने जीता है? 
Ans.लुईस हैमिल्टन
 
16. फॉर्मूला 1 के एकमात्र ड्राइवर का नाम बताइए जिसके पास अब तक 6 ब्रिटिश ग्रैंड प्रिक्स खिताब जीतने का रिकॉर्ड है? 
Ans.लुईस हैमिल्टन (मर्सिडीज)
 
17. उच्च-मूल्य के लेन-देन से संबंधित दस्तावेजों में अपने आधार नंबर को सही ढंग से इस्तेमाल करने में विफल रहने वाले व्यक्तियों पर भारत सरकार द्वारा कितना जुर्माना स्वीकृत किया गया है? 
Ans.10000 रुपये
 
18. आईटी अधिनियम का कौन सा भाग पैन के उपयोग से संबंधित उल्लंघनों पर दंडात्मक प्रावधान प्रदान करता है? 
Ans.धारा 272 बी
 
19. स्थायी खाता संख्या में कितने अल्फ़ान्यूमेरिक अंक शामिल हैं? 
Ans.10
 
20. करतारपुर शहर किस नदी के किनारे स्थित है? 
Ans.रावी
 
21. पाकिस्तान द्वारा प्रदान किए गए गलियारे के माध्यम से करतारपुर की यात्रा करने की अनुमति देने वाले सिख तीर्थयात्रियों की संख्या कितनी है? 
Ans.5000 / दिन
 
22. विश्व बैंक ने टेथियन कॉपर को 5.8 अरब डॉलर का भुगतान करने के लिए किस देश पर जुर्माना लगाया गया है? 
Ans.पाकिस्तान
 
23. रेको दीख खदान किस देश में स्थित है? 
Ans.पाकिस्तान
 
24. विश्व बैंक की अदालत ने पाक को टेथियन कॉपर को ___ का भुगतान करने का आदेश दिया। 
Ans.$ 5.8 बिलियन
 
25. कंप्यूटर पासवर्ड आविष्कारक का क्या नाम है जिनका हाल ही में निधन हो गया? 
Ans.फर्नांडो कॉर्बेटो
 
26. कंप्यूटर के संदर्भ में, सीटीएस का पूर्ण रूप क्या है? 
Ans.संगत समय-साझाकरण प्रणाली