English

1. Who is the current Civil Aviation minister of India? 
a) Praful Patel        b) Ajit Singh        c) Kalraj Mishra          d) Suresh Prabhu       e) Hardeep Singh Puri
 
2. Telecom equipment and solutions provider Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with which nation to offer solutions for advancing rural connectivity by developing digital villages in underserved areas? 
a) Vietnam        b) Algeria        c) Cuba          d) Egypt       e) Fiji
 
3. What is the Capital of Vietnam? 
a) Kabul        b) Hanoi        c) Bogota          d) Berlin      e) Budapest
 
4. Recently the National Museum of Indian Cinema has launched a fortnightly bulletin named “NMIC Bulletin “. It is located in____. 
a) Delhi        b) Mumbai        c) Haryana          d) Goa       e) Kolkata

5. World Population Day is being observed globally on: 
a) 11 June        b) 11 July        c) 15 August         d) 5 April       e) 10 March
 
6. Microsoft-owned social networking site for professionals, LinkedIn, has appointed whom as the new country manager for India? 
a) CharuSrinivasan        b) MeharAfroz        c) ChetanParulekar          d) Ashutosh Gupta       e) Sharad Mathur
 
7. 'Operation Thirst', which is in news recently, was launched by? 
a) RPF        b) SSB        c) CRPF          d) BSF       e) CISF
 
8. Who has become the only Indian to enter Forbes magazine's Highest-Paid Entertainers List 2019? 
a) Salman Khan        b) Amir Khan        c) Akshay Kumar          d) Varun Dhawan       e) Ranvir Singh
 
9. Where is the headquarters of ICJ situated? 
a) The Hague        b) Beijing        c) New York          d) Geneva       e) Vienna
 
10. Who is the current CEO of PrasarBharti? 
a) A Surya Prakash        b) Kuldip Kumar       c) Subhash Chand          d) Renu Mehta       e) ShashiShekharVempati
 
 
Answers:- 1-(e), 2-(a), 3-(b), 4-(b), 5-(b), 6-(d), 7-(a), 8-(c), 9-(a),10-(e)
 
 

Hindi

1. भारत के वर्तमान नागरिक उड्डयन मंत्री कौन हैं? 
a) प्रफुल पटेल        b) अजीत सिंह        c) कलराज मिश्रा          d) सुरेश प्रभू       e) हरदीप सिंह पुरी

2. दूरसंचार उपकरण और समाधान प्रदाता विहान नेटवर्क्स लिमिटेड (वीएनएल) ने किस राष्ट्र के साथ एक समझौता किया है, जो कि ग्रामीण इलाकों में डिजिटल क्षेत्रों को विकसित करके ग्रामीण कनेक्टिविटी को आगे बढ़ाने के लिए समाधान की पेशकश करता है? 
a) वियतनाम        b) अल्जीरिया        c) क्यूबा          d) मिश्र       e) फिजी

3. वियतनाम की राजधानी क्या है?
 a) काबुल        b) हनोई        c) बोगोटा          d) बर्लिन      e) बुडापेस्ट
 
4. भारतीय सिनेमा के राष्ट्रीय संग्रहालय को एक पाक्षिक बुलेटिन नाम दिया गया है जिसका नाम "NMIC बुलेटिन" है। यह स्थित है: 
a) दिल्ली        b) मुम्बई        c) हरियाणा          d) गोवा       e) कोलकाता
 
5. विश्व जनसंख्या दिवस अंतर्राष्ट्रीय स्तर पर मनाया जाता है: 
a) 11 जून        b) 11 जुलाई        c) 15 अगस्त        d) 5 अप्रैल      e) 10 मार्च

6. पेशेवरों के लिए माइक्रोसॉफ्ट के स्वामित्व वाली सोशल नेटवर्किंग साइट लिंक्डइन ने भारत के लिए नए देश के प्रबंधक के रूप में किसे नियुक्त किया है? 
a) चारू श्रीनिवासन        b) मेहर अफरोज़        c) चेतन पारुलेकर          d) आशुतोष गुप्ता       e) शरद माथुर

7. 'ऑपरेशन प्यास', जो हाल ही में खबरों में है, किसके द्वारा शुरू किया गया? 
a) आर पी एफ        b) एस एस बी        c) सी आर पी एफ          d) बी एस एफ       e) सी आई एस एफ
 
8. फोर्ब्स पत्रिका के उच्चतम-भुगतान वाले मनोरंजन सूची 2019 में प्रवेश करने वाले एकमात्र भारतीय कौन बन गए हैं?
 a) सलमान खान        b) आमिर खान        c) अक्षय कुमार          d) वरुण धवन       e) रणवीर सिंह
 
9. ICJ का मुख्यालय कहाँ स्थित है? 
a) हेग        b) बीजिंग        c) न्यूयॉर्क          d) जिनेवा       e) वियेना
 
10. प्रसार भारती के वर्तमान सीईओ कौन हैं? 
a) ए सूर्य प्रकाश        b) कुलदीप कुमार       c) सुभाष चन्द          d) रेनू मेहता      e) शशि शेखर वेम्पती
 
Answers:- 1-(e), 2-(a), 3-(b), 4-(b), 5-(b), 6-(d), 7-(a), 8-(c), 9-(a),10-(e)
  

Current Affair One-liner


English
1. Which Bollywood star will be awarded an honorary doctorate by La Trobe at the Indian Film Festival of Melbourne? 
Ans.ShahRukh Khan
 
2. Which bollywood actor will be the chief guest at 10th edition of Indian Film Festival of Melbourne? 
Ans.ShahRukh Khan
 
3. Who has been appointed as the new Governor of Himachal Pradesh? 
Ans.Kalraj Mishra 
 
4. Who has been appointed as the Governor of Gujarat? 
Ans.AcharyaDevvrat
 
5. Who has been named the captain of the team of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019? 
Ans.Kane Williamson
 
6. Which two Indians are included in the list of the team of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019? 
Ans.Rohit Sharma and JaspritBumrah 
 
7. Who has been appointed as the new deputy CM of Goa? 
Ans.ChandrakantKavlekar
 
8. Who is the current Chief minister of Goa? 
Ans.PramodSawant
 
9. What is the capital of Goa? 
Ans.Panaji
 
10. Which country will host the ISSF World Cup in March 2020? 
Ans.India
 
11. Who is the current President of International Shooting Sport Federation
(ISSF)? Vladimir Lisin
 
12. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of ____ on State Bank of India for violating various norms.  
Ans.7 crore
 
13. Who is the current Chairman of SBI? 
Ans.Rajnish Kumar 
 
14. Name the former Indian wicketkeeper, who has been appointed as the interim coach of the USA cricket team? 
Ans.Kiran More
 
15. Which former Indian spinner has been appointed as spin bowling advisor of the USA cricket team? 
Ans.Sunil Joshi
 
16. Pernell Whitaker, who passed away recently, was related to which sport? 
Ans.Boxing
 
17. Which country launched SPEKTR-RG telescope intended to map X-rays across the sky? 
Ans.Russia
 
18. Name the administrator of Russian Space Agency Roscosmos? 
Ans.DmitryRogozin
 
19. The World Bank has recently signed a ____loan agreement to help Kerala enhance its resilience against natural disasters and climate change. 
Ans.$250 million 
 
20. Who is the current Chief minister of Kerala? 
Ans.PinarayiVijayan
 
 

Hindi

1. मेलबर्न के भारतीय फिल्म महोत्सव में ला ट्रोब द्वारा किस बॉलीवुड स्टार को एक मानद डॉक्टरेट से सम्मानित किया जाएगा? 
Ans.शाहरुख खान
 
2. मेलबर्न के भारतीय फिल्म महोत्सव के 10 वें संस्करण में कौन सा बॉलीवुड अभिनेता मुख्य अतिथि होगा? 
Ans.शाहरुख खान
 
3. ICC पुरुष क्रिकेट विश्व कप 2019 की टीम का कप्तान किसे बनाया गया है? 
Ans.केन विलियमसन
 
4. ICC पुरुष क्रिकेट विश्व कप 2019 की टीम में कौन से दो भारतीय शामिल हैं? 
Ans.रोहित शर्मा और जसप्रीत बुमराह
 
5. हिमाचल प्रदेश के नए राज्यपाल के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.कलराज मिश्र
 
6. गुजरात के राज्यपाल के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.आचार्य देवव्रत
 
7. गोवा के नए डिप्टी सीएम के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.चंद्रकांत कावलेकर
 
8. गोवा के वर्तमान मुख्यमंत्री कौन हैं? 
Ans.प्रमोद सावंत
 
9. गोवा की राजधानी क्या है? 
Ans.पणजी
 
10. मार्च 2020 में ISSF विश्व कप की मेजबानी कौन सा देश करेगा? 
Ans.इंडिया
 
11. अंतर्राष्ट्रीय शूटिंग स्पोर्ट फेडरेशन (ISSF) के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.व्लादिमीर लिसिन
 
12. उस पूर्व भारतीय विकेटकीपर का नाम बताइए, जिसे USA क्रिकेट टीम के अंतरिम कोच के रूप में नियुक्त किया गया है? 
Ans.किरन मोरे
 
13. किस पूर्व भारतीय स्पिनर को यूएसए क्रिकेट टीम के स्पिन गेंदबाजी सलाहकार के रूप में नियुक्त किया गया है? 
Ans.सुनील जोशी
 
14. भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने विभिन्न मानदंडों का उल्लंघन करने के लिए भारतीय स्टेट बैंक पर _____ का मौद्रिक जुर्माना लगाया है। 
Ans.करोड़ रु
 
15. SBI के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.रजनीश कुमार
 
16. पर्नेल व्हाइटेकर, जिनका हाल ही में निधन हो गया, किस खेल से संबंधित थे? 
Ans.मुक्केबाज़ी
 
17. किस देश ने SPEKTR-RG दूरबीन को आकाश में एक्स-रे मैप करने के लिए लॉन्च किया? 
Ans.रूस
 
18. रूसी अंतरिक्ष एजेंसी रोस्कोस्मोस के प्रशासक का नाम बताइए? 
Ans.दिमित्री रोगोजिन
 
19. विश्व बैंक ने हाल ही में केरल में प्राकृतिक आपदाओं और जलवायु परिवर्तन के खिलाफ राज्य की तन्यकता को बढ़ाने में मदद करने के लिए  ____ का ऋण प्रदान किया है। 
Ans.$ 250 मिलियन
 
20. केरल के वर्तमान मुख्यमंत्री कौन हैं? 
Ans.पिनारयी विजयन
 
 
 


Content
Call Back 1