English

1. Who is the current President of World Bank Group? 
a) Larry Kudlow       
b) David Malpass        
c) Jim Yong Kim          
d) Antonio Guterres       
e) Ban Ki-moon
 
2. Name the former England football team striker, who has recently announced his retirement? 
a) Peter Crouch       
b) Harry Kane        
c) Alan Shearer         
d) Michael Owen       
e) Jimmy Greaves
 
3. Peter Crouch is related to which sport? 
a) Athletics       
b) Football        
c) Hockey          
d) Cricket      
e) Tennis
 
4. Jeremy Lalrinnunga, Who recently broke the Youth World, Asian and Commonwealth records, is related to which sport? 
a) Swimming       
b) Cycling        
c) Weightlifting          
d) Shooting       
e) Wrestling
 
5. According to 2019 global Multidimensional Poverty Index (MPI), which state of India has reduced the MPI values fastest? 
a) Madhya Pradesh       
b) Rajasthan        
c) Jharkhand         
d) Assam       
e) Sikkim
 
6. Under which scheme, an Agri-Business Incubation Centre has recently started in the Indira Gandhi Agriculture University of Raipur?
a) Mission Thrust       
b) AMRUT        
c) Hriday          
d) Swabhiman       
e) RAFTAAR 
 
7. Whi is the current Chief minister of Chhattisgarh? 
a) Jagan Mohan Reddy       
b) PemaKhandu        
c) Pramod Sawant          
d) Vijay Rupani       
e) BhupeshBaghel


8. Recently, Google-owned content sharing app YouTube has introduced a new education feature called? 
a) Call Learn       
b) Learn Start        
c) Learn Up        
d) Learning Playlists       
e) Learning Point
 
9. Who is the current CEO of YouTube? 
a) Anne Wojcicki       
b) Jawed Karim       
c) Sergey Brin          
d) Susan Wojcicki       
e) Steve Chen
 
10. Who is the current governor of West Bengal?
a) Urjit Patel        
b) B D Mishra        
c) JagdishMukhi          
d) Lalji Tandon       
e) KeshariNathTripathi 
 
 
Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(c), 5-(c), 6-(e), 7-(e), 8-(d), 9-(d),10-(e)
 

Hindi

1. विश्व बैंक समूह के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
a) लैरी कुड्लौ       
b) डेविड मालपास        
c) जिम योंग किम          
d) एन्तोनी गुतेरस       
e) बान की मून
 
2. इंग्लैंड की पूर्व फुटबॉल टीम के स्ट्राइकर का नाम बताइए, जिन्होंने हाल ही में सन्यास की घोषणा की है? 
a) पीटर क्राउच       
b) हेरी केन        
c) एलन शेरर         
d) माइकल ओवेन       
e) जिमी ग्रीव्स
 
3. पीटर क्राउच किस खेल से संबंधित है? 
a) एथलेटिक्स       
b) फुटबॉल        
c) हॉकी          
d) क्रिकेट      
e) टेनिस
 
4. जेरेमी लाल्रीनुंगा, जिसने हाल ही में युवा विश्व, एशियाई और कॉमनवेल्थ रिकॉर्ड को तोड़ा, किस खेल से संबंधित है? 
a) तैराकी       
b) साइक्लिंग        
c) भारोत्तोलन          
d) शूटिंग       
e) कुश्ती
 
5. 2019 के मल्‍टीडायमेंशनल पोवर्टी इंडेक्‍स (MPI) के अनुसार, भारत के किस राज्य ने MPI मूल्यों में सबसे तेजी से कमी की है? 
a) मध्य प्रदेश       
b) राजस्थान        
c) झारखंड         
d) असम       
e) सिक्किम
 
6. किस योजना के तहत, हाल ही में रायपुर के इंदिरा गांधी कृषि विश्वविद्यालय में एक एग्री-बिजनेस इनक्यूबेशन सेंटर शुरू किया गया है?
a) मिसन थ्रस्ट       
b) अमृत        
c) ह्रदय          
d) स्वाभिमान       
e) रफ्तार  
 
7. छत्तीसगढ़ के वर्तमान मुख्यमंत्री कौन हैं? 
a) जगन मोहन रेड्डी       
b) पेमा खाण्डु        
c) प्रमोद सावन्त          
d) विजय रूपानी       
e) भूपेश भघेल
 
8. हाल ही में, Google के स्वामित्व वाली कंटेंट साझाकरण ऐप YouTube ने एक नई शिक्षा सुविधा शुरू की जिसका नाम है? 
a) कॉल लर्न      
b) लर्न स्टार्ट        
c) लर्न अप       
d) लर्निंग प्लेलिस्ट       
e) लर्निंग पॉइटं
 
9. Youtube का वर्तमान CEO कौन है? 
a) एनी वोज्स्की       
b) जावेद करीम        
c) सिर्जे ब्रिन          
d) सुसान वोज्स्की       
e) स्टीव चेन
 
10. पश्चिम बंगाल के वर्तमान राज्यपाल कौन हैं? 
a) उर्जित पटेल        
b) बी डी मिश्रा        
c) जगदीश मुखी         
d) लालजी टण्डन       
e) केशरी नाथ त्रिपाठी 
 
 
Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(c), 5-(c), 6-(e), 7-(e), 8-(d), 9-(d),10-(e)
 
 Current Affair One-liner

English

1. Archer Deepika Kumari won a ____medal at the 2020 Tokyo Olympic Games test event. 
Ans.Silver
 
2. Deepika Kumari is related to which sport? 
Ans.Archery
 
3. Who will formally step down as managing director of the IMF on September 12? 
Ans.ChristineLagarde 
 
4. Who is the current Chief Economist of International Monetary Fund? 
Ans.GitaGopinath
 
5. Who has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial Court(SICC)? 
Ans.AKSikri
 
6. Who is the current Prime minister of Singapore? 
Ans.LeeHsienLoong
 
7. Who has been recently appointed as the Delhi's environment minister? 
Ans.KailashGahlot
 
8. Nelson Mandela International Day is celebrated each year on: 
Ans.18 July
 
9. The Nobel Peace Prize 1993 was awarded jointly to Nelson Mandela and ____  for their work during the civil rights revolution in South Africa. 
Ans.Frederik Willem de Klerk
 
10. Internet Saathi' programme, which is in news recently, is a joint initiative of Google India and___. 
Ans.Tata Trusts
 
11. Recently, Internet Saathi' programme has been expanded to which two new states? 
Ans.Punjab&Odisha 
 
12. Recently, Hima Das won the women's ____race at the Tabor Athletics Meet in Czech Republic. 
Ans.200m 
 
13. Who won the gold in men's 400m race at the Tabor Athletics Meet in Czech Republic? 
Ans.MuhammadAnas
 
14. Who won his second ISSF Junior World Cup gold in the men's 25m rapid fire pistol? 
Ans.AnishBhanwala
 
15. AnishBhanwala is related to which sport? 
Ans.Shooting
 
16. Swarup Dutta, who passed away recently, was a veteran actor of which regional cinema? 
Ans.Bengal
 
17. Recently, the SangeetNatakAkademi has named ___eminent personalities in the field of performing arts. 
Ans.Four 
 
18. In the field of dance ___ eminent artistes have been selected for SangeetNatakAkademi Fellowships. 
Ans.9
 
 

Hindi

1. दीपिका कुमारी ने 2020 टोक्यो ओलंपिक गेम्स टेस्ट इवेंट में ____पदक जीता। 
Ans.सिल्वर
 
2. दीपिका कुमारी किस खेल से संबंधित हैं? 
Ans.तीरंदाजी
 
3.12 सितंबर को औपचारिक रूप से आईएमएफ के प्रबंध निदेशक के रूप में कौन अपने पद को छोड़ेगा? 
Ans.क्रिस्टिन लैगार्ड
 
4. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष के वर्तमान मुख्य अर्थशास्त्री कौन हैं? 
Ans.गीता गोपीनाथ
 
5. हाल ही में दिल्ली के पर्यावरण मंत्री के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.कैलाश गहलोत
 
6. सिंगापुर इंटरनेशनल कमर्शियल कोर्ट (SICC) के अंतर्राष्ट्रीय न्यायाधीश के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.ए के सीकरी
 
7. सिंगापुर के वर्तमान प्रधान मंत्री कौन हैं? 
Ans.ली ह्सियन लूंग
 
8. इंटरनेट साथी का कार्यक्रम, जो हाल ही में खबरों में है, गूगल इंडिया और___ की एक संयुक्त पहल है। 
Ans.टाटा ट्रस्ट्स
 
9. हाल ही में, इंटरनेट साथी कार्यक्रम को किन दो नए राज्यों में विस्तारित किया गया है? 
Ans.पंजाब और ओडिशा
 
10. हाल ही में, हिमा दास ने चेक गणराज्य में टाबोर एथलेटिक्स मीट में महिलाओं की ____ रेस जीती। 
Ans.200 मीटर
 
11. चेक गणराज्य में टाबोर एथलेटिक्स मीट में पुरुषों की 400 मीटर दौड़ में स्वर्ण किसने जीता? 
Ans.मोहम्मद अनस
 
12. हाल ही में ISSF जूनियर विश्व कप में पुरुषों की 25 मीटर रैपिड फायर पिस्टल में किसने स्वर्ण जीता? 
Ans.अनीश भनवाला
 
13. अनीश भानवाला किस खेल से संबंधित हैं? 
Ans.शूटिंग
 
14. नेल्सन मंडेला अंतर्राष्ट्रीय दिवस प्रत्येक वर्ष __ को मनाया जाता है: 
Ans.18 जुलाई
 
15. 1993 मे नोबेल शांति पुरस्कार संयुक्त रूप से नेल्सन मंडेला और __ को दिया गया था | 
Ans.फ्रेडरिक विलेम डी किलक
 
16. स्वरूप दत्ता, जिनका हाल ही में निधन हो गया, किस क्षेत्रीय सिनेमा के दिग्गज अभिनेता थे? 
Ans.बंगाल
 
17. हाल ही में, संगीत नाटक अकादमी ने प्रदर्शन कला के क्षेत्र में ___ प्रमुख हस्तियों का नाम दिया है। 
Ans.चार
 
18. नृत्य के क्षेत्र में ___ प्रख्यात कलाकारों को संगीत नाटक अकादमी फैलोशिप के लिए चुना गया है। 
Ans.9
 

 


Content
Call Back Request