Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/weboobiz/public_html/biz-content/themes/education/jbclasses/header.php on line 72

English

1. Recently which state government has announced to give 10% reservation to those members whose family's gross annual income is below Rs. 8 lakh ? 
a) Andhra Pradesh        
b) West Bengal     
c) Assam          
d) Bihar
e) Sikkim
 
2. Name the CEO of Coca Cola Company? 
a) Brian Smith       
b) Manuel Arroyo     
c) Vamsi Mohan          
d) James Quincey
e) Tim Brett
 
3. In which city the second edition of Intercontinental Cup 2019 was concluded recently? 
a) Delhi       
b) Bengaluru     
c) Mumbai          
d) Chennai
e) Ahmedabad
 
4. Name the first Indian Batsman who became highest run-getter in a World Cup? 
a) Rohit Sharma       
b) Sachin Tendulkar
c) Virat Kohli
d) Shikhar Dhawan
e) M S Dhoni
 
5. In the CWC 2019 who is on second spot after Rohit Sharma as the second highest run scorer? 
a) David Warner        
b) Shakib Al Hasan     
c) Kan Williamson          
d) Joe Root
e) Aaron Finch
 
6. Name the ICC women's player of the year 2018, who has received the Arjuna award from Sports and Youth Affairs Minister Kiren Rijiju recently? 
a) Harmanpreet Kaur        
b) Taniya Bhaiya
c) Ekta Bisht          
d) Smriti Mandhana
e) Mansi Joshi
 
7. Rohan Bopanna, who recently conferred with Arjuna Award, is related to which sport? 
a) Tennis         
b) Football      
c) Cricket           
d) Boxing
e) Badminton
 
8. Recently, National Digital Health Blueprint released by whom? 
a) Amit Shah        
b) Rajnath Singh     
c) Sadanananda Gowda          
d) Harsh Vardhan
e) Ram Vilas Paswan
 
9. Who has been appointed as the new governor of Andhra Pradesh? 
a) B D Mishra        
b) Jagdish Mukhi      
c) BiswaBhusanHerichandan          
d) Mridula Sinha
e) Acharya Dev Vrat
 
10. According to the recent Bloomberg Billionaire Index, Bill Gates has been dropped to ____position.  
a) 2nd         
b) 3rd      
c) 4th           
d) 5th
e) 6th
 
Answers:- 1-(b), 2-(d), 3-(e), 4-(b), 5-(a), 6-(d), 7-(a), 8-(d), 9-(c),10-(b)

Hindi

1. हाल ही में किस राज्य सरकार ने उन सदस्यों को 10% आरक्षण देने की घोषणा की है जिनके परिवार की सकल वार्षिक आय 8 लाख रुपये से कम है ? 
a) आंध्र प्रदेश        
b) पश्चिम बगांल      
c) असम          
d) बिहार
e) सिक्किम
 
2. कोकाकोला कंपनी के सीईओ का नाम बताइए? 
a) ब्रायनस्मिथ       
b) मेनुअलएरॉयो     
c) वम्सी मोहन          
d) जेम्सक्विन्सी
e) टिमब्रेट
 
3. हाल ही में किस शहर में इंटरकॉन्टिनेंटल कप 2019 का दूसरा संस्करण संपन्न हुआ? 
a) दिल्ली        
b) बंगलुरू      
c) मुम्बई          
d) चेन्नई
e) अहमदाबाद
 
4. उस प्रथम भारतीय बल्लेबाज का नाम बताइए, जिसने एक विश्व कप में सर्वाधिक रन बनाये थे? 
a) रोहित शर्मा       
b) सचिनतेन्दूलकर
c) विराट कोहली
d) सिखरधवन
e) एम एस धोनी
 
5. CWC 2019 में रोहित शर्मा के बाद दूसरे सबसे ज्यादा रन बनाने वाले खिलाड़ी के रूप में कौन दूसरे स्थान पर है? 
a) डेविडवार्नर        
b) शाकिबअलहसन     
c) केनविलियम्सन          
d) जॉयरूट
e) एरोनफिन्च
 
6. वर्ष 2018 की आईसीसी 'वुमेनप्लेयर ऑफ द इयर' का नाम बताइए, जिन्हें हाल ही में केंद्रीय खेल मंत्री किरेनरिजिजू से अर्जुन पुरस्कार मिला है? 
a) हरमनप्रीत कौर       
b) तानियाभाटिया
c) इक्ताबिस्ठ         
d) स्मृति मंधाना
e) मान्सीजोशी
 
7.  हाल ही में अर्जुन पुरस्कार से सम्मानित रोहनबोपन्ना किस खेल से संबंधित हैं? 
a) टेनिस        
b) फुटबाल      
c) क्रिकेट           
d) बोक्सिंग
e) बैडमिनंट
 
8. हाल ही में, राष्ट्रीय डिजिटल स्वास्थ्य ब्लूप्रिंट किसके द्वारा जारी किया गया है? 
a) अमित शाह        
b) राजनाथ सिंह     
c) सदानन्दगौडा          
d) हर्षवर्धन
e) राम विलास पासवान
 
9. आंध्र प्रदेश के नए गोवनर के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
a) बीडीमिश्रा        
b) जगदीश मुखी     
c) विश्व भूषण हरिचंद्रन          
d) मृदुलासिन्हा
e) आचार्यदेव व्रत
 
10. हाल ही के ब्लूमबर्गबिलियनेयर इंडेक्स के अनुसार, बिल गेट्स ____   स्थान पर आ गए हैं।
a) दूसरा         
b) तीसरा    
c) चौथा       
d) पाँचवा
e) छठा
 
 
Answers:- 1-(b), 2-(d), 3-(e), 4-(b), 5-(a), 6-(d), 7-(a), 8-(d), 9-(c),10-(b)
 

 Current Affair One-liner
 

English

1. Chandrayaan-2 is scheduled to take off from which among the following places?
Ans.Sriharikota
 
2. What is the venue of 11thDefExpo India-2020?
Ans. Lucknow
 
3. What is the name of Bangladeshi author whose residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry?
Ans.Taslima Nasreen
 
4. How much fund has been sanctioned by government of India for cleaning 34 rivers in India?
Ans.Rs 5870 crore
 
5. Who among the following players has been rested for India’s tour of West Indies in August 2019?
Ans.MS Dhoni
 
6. Who among the following won her fifth gold medal in the last 19 days?
Ans. Hima Das
 
7. The British Airways has canceled its services for a week to which city?
Ans.Cairo
 
8. Which minister presented report card of 50 days of Modi 2.0 government?
Ans.Prakash Javadekar
 
9. WHO has declared Ebola outbreak in which among the following countries as a global health emergency?
Ans.DR Congo
 
10. Which among the following became the 76th signatory country to join the International Solar Alliance?
Ans.Palau
 
11. When is the Nelson Mandela International Day observed every year?
Ans.18 July
 
12. Which Indian company recently completed the acquisition of 100 percent stake of Hamleys Global Holdings Ltd (HGHL)?
Ans.Reliance
 
 

Hindi

1. चंद्रयान -2 को निम्नलिखित स्थानों में से किस स्थान से स्थापित किया गया 
Ans.श्री हरिकोटाॉ
 
2. 11 वाँडिफेंसएक्सपो इंडिया -२०२० का स्थल कौन सा है?
Ans.लखनऊ
 
3. बांग्लादेशी लेखक का क्या नाम है जिनके आवास परमिट को केंद्रीय गृह मंत्रालय ने एक साल के लिए बढ़ा दिया है?
Ans.तसलीमानसरीन
 
4. भारत में 34 नदियों की सफाई के लिए भारत सरकार द्वारा कितना फंड स्वीकृत किया गया है?
Ans.रु 5870 करोड़
 
5. अगस्त 2019 में भारत के वेस्टइंडीज दौरे के लिए निम्नलिखित खिलाड़ियों में से किसे आराम दिया गया है?
Ans.एम एस धोनी
 
6. निम्नलिखित में से किसने पिछले 19 दिनों में अपना पांचवां स्वर्ण पदक जीता?
Ans.हिमा दास
 
7. ब्रिटिश एयरवेज ने किस शहर में एक सप्ताह के लिए अपनी सेवाएं रद्द कर दी हैं?
Ans.काइरो
 
8. किस मंत्री ने मोदी सरकार के 50 दिनों का रिपोर्ट कार्ड पेश किया?
Ans.प्रकाश जावड़ेकर
 
9. डब्ल्यूएचओ ने इबोला का प्रकोप घोषित किया है जिसमें निम्नलिखित देशों में से एक वैश्विक स्वास्थ्य आपातकाल है?
Ans.कांगो
 
10. निम्नलिखित में से कौन सा अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन में शामिल होने वाला 76 वांहस्ताक्षरकर्ता देश बन गया है?
Ans.पलाउ
 
11. नेल्सनमंडेला अंतर्राष्ट्रीय दिवस हर साल कब मनाया जाता है?
Ans.18 जुलाई
 
12. हाल ही में किस भारतीय कंपनी ने हैमिसग्लोबलहोल्डिंग्स लिमिटेड (HGHL) की 100 प्रतिशत हिस्सेदारी का अधिग्रहण पूरा किया है?
Ans.रिलायसं