English

 
1. Sembcorp who recently invested Rs. 521 crore in India is based on which country? 
a) Malaysia
b) China
c) South Korea
d) Singapore
e) Hong Kong
 
2. What is the new name of the HazratganjChauraha as per the recent announcement by UP Government? 
a) Nehru Chowk
b) Atal Chowk
c) Deendayal Chowk
d) Atal Bhawan
e) Atal Upwan
 
3. Name the Former Chelsea footballer who has announced his retirement from football at the age of 38 recently? 
a) Philipp Lahm
b) Frank Lampard
c) Francesco Totti
d) Andrrea Pirlo
e) Ashley Cole
 
4. This year which Indian city will host the World Youth Chess Championship 2019? 
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Bangalore 
e) Pune
 
5. In which category sprinter Hima Das has won the Gold at the Athletic Ky Mitink Reiter event in the Czech Republic? 
a) 100 m rece
b) 200 m rece
c) 300 m rece
d) 400 m race
e) 500 m race
 
6. Recently which player has been suspended from all forms of cricket for a year by Afghanistan Cricket Board? 
a) Rashid Khan
b) Gulbadin Naib
c) Mohammad Nabi
d) Mohammad Shahzad
e) Asghar Afghan
 
7. What is the duration of suspension that has been imposed on Mohammad Shahzad over breaching the ACB Code of Conduct? 
a) 1 Year
b) 2 Year
c) 3 Year 
d) 5 Year
e) 4 Year 
 
8. Neelum Sharma who died recently was a famous: 
a) Politician
b) News Anchor
c) Author
d) Singer
e) Artist
 
9. Senior journalist Neelum Sharma related to which channel? 
a) AajTak
b) India TV
c) NDTV
d) Zee News 
e) DD News
 
10. In which year Russia's highest medal, the "Hero of Russia" was established? 
a) 1980
b) 1985
c) 1990
d) 1992
e) 1995
 
Answers:- 1-(d), 2-(b), 3-(e), 4-(b), 5-(c), 6-(d), 7-(a), 8-(b), 9-(d),10-(d)
 

Hindi

1. सेम्बकॉर्प जिसने हाल ही में भारत में 521 करोड़ का निवेश किया किस देश पर आधारित है? 
a) मलेशिया
b) चाइना
c) साउथ कोरिया
d) सिंगापुर
e) होंग कोंग
 
2. हाल ही में यूपी सरकार द्वारा की गई घोषणा के अनुसार हजरत गंज चौराहा का नया नाम क्या है? 
a) नेहरु चौक
b) अटल चौक
c) दीनदयाल चौक
d) अटल भवन
e) अटल उपवन
 
3. उस पूर्व चेल्सी फुटबॉलर का नाम बताइए जिन्होंने हाल ही में 38 साल की उम्र में फुटबॉल से संन्यास की घोषणा की है? 
a) फिलिप लैम
b) फ्रैंक लैम्पर्ड
c) फ्रांसिस्को टोटी
d) एन्ड्रें पिर्लो
e) एशले कोल
 
4. इस वर्ष कौन सा भारतीय शहर विश्व युवा शतरंज चैम्पियनशिप 2019 की मेजबानी करेगा? 
a) दिल्ली
b) मुम्बई
c) चेन्नई
d) बंगलौर
e) पूणे
 
5. चेक गणराज्य में एथलेटिक मितिंक राइटर इवेंट की किस श्रेणी मे धावक हिमा दास ने गोल्ड जीता है? 
a) 100 मीटर दौड़
b) 200 मीटर दौड़
c) 300 मीटर दौड़
d) 400 मीटर दौड़
e) 500 मीटर दौड़
 
6. हाल ही में किस खिलाड़ी को अफगानिस्तान क्रिकेट बोर्ड द्वारा एक वर्ष के लिए क्रिकेट के सभी रूपों से निलंबित कर दिया गया है? 
a) राशिद खान
b) गुल्बदीन नायब
c) मोहम्मद नबी
d) मोहम्मद शहजाद
e) असघर अफगान
 
7. मोहम्मद शहजाद पर एसीबी की आचार संहिता का उल्लंघन करने पर निलंबन की अवधि क्या है? 
a) 1 वर्ष
b) 2 वर्ष
c) 3 वर्ष
d) 5 वर्ष
e) 4 वर्ष
 
8. नीलम शर्मा जिनका हाल ही में निधन हो गया, एक प्रसिद्ध थीं: 
a) राजनीतिज्ञ
b) न्यूज़ एंकर
c) लेखक
d) गायक
e) चित्रकार
 
9. वरिष्ठ पत्रकार नीलम शर्मा किस चैनल से संबंधित हैं? 
a) आजतक
b) इडिंया टीवी
c) एनडीटीवी
d) जी न्यूज़
e) डीडी न्यूज़
 
10. किस वर्ष रूस के सर्वोच्च पदक, "रूस का हीरो" की शुरुआत हुई थी? 
a) 1980
b) 1985
c) 1990
d) 1992
e) 1995
Answers:- 1-(d), 2-(b), 3-(e), 4-(b), 5-(c), 6-(d), 7-(a), 8-(b), 9-(d),10-(d)

Current Affair One-liner

English


1. Name the interim CEO of NDTV, who has resigned from her role with immediate effect? 
Ans.Suparna Singh

2. What does NDTV stands for? 
Ans.New Delhi Television Limited

3. Which countrty has been placed on the blacklist of the Financial Action Task Force’s Asia Pacific Group recently?
Ans.Pakistan

4. Who is the current President of Pakistan? 
Ans.ArifAlvi

5. Who is the current President of Financial Action Task Force? 
Ans.Xiangmin Liu

6. Recently, Discovery India and which organisation have partnered with the Forest Directorate, the government of West Bengal and local communities in the Sundarbans? 
Ans.WWF India

7. Where is the headquarters of Discovery India situated? 
Ans.Mumbai

8. What is the expanded form of WWF, international organization committed to conservation of the environment? 
Ans.World Wide Fund for Nature

9. What is the name of the first humanoid robot to be sent to space by Russia? 
Ans.Fedor

10. What is the expanded form of ‘Fedor’, Russia’s first Humanoid Robot to go into space? 
Ans.Final Experimental Demonstration Object Research

11. Which space agency has sent an unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot ‘Fedor’ to space? 
Ans.Roscosmos (Russian space agency)

12. Who has been appointed as national cricket team India’s new batting coach? 
Ans.VikramRathour

13. Who is the current Bowling coach of the Indian national cricket team? 
Ans.Bharath Arun

14. In context to recurring payments via PPIs, what will be the new timing of transfer of funds through RTGS facility? 
Ans.7am to 8pm

15. What is the threshold limit of recurring transactions on cards up to which no charge is levied as per the recent announcement by RBI? 
Ans.Rs. 2000

16. Who has been appointed as new home secretary of India? 
Ans.Ajay Kumar Bhalla

17. Rajasthan has decided to provide ___ of free water to individuals in 13 desert districts. 
Ans.70 litres

Hindi


1. हाल ही में किस देश को वित्तीय कार्रवाई कार्य बल के एशिया प्रशांत समूह के ब्लैकलिस्ट पर रखा गया है? 
Ans.पाकिस्तान

2. पाकिस्तान के वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं? 
Ans.आरिफ अल्वी

3. वित्तीय कार्रवाई कार्य बल (FATF) के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं? 
Ans.जियांगमिन लियू

4. हाल ही में, डिस्कवरी इंडिया और किस संगठन ने सुंदरवन को संरक्षित करने के लिए वन निदेशालय, पश्चिम बंगाल सरकार और स्थानीय समुदायों के साथ साझेदारी की है? 
Ans.WWFभारत

5. डिस्कवरी इंडिया का मुख्यालय कहाँ स्थित है? मुंबईपर्यावरण के संरक्षण के लिए प्रतिबद्ध अंतर्राष्ट्रीय संगठन, WWF का विस्तारित रूप क्या है?
Ans.World Wildlife Fund

6. रूस द्वारा अंतरिक्ष में भेजे जाने वाले पहले ह्यूमनॉइड रोबोट का नाम क्या है? 
Ans.फेडोर

7. अंतरिक्ष में जाने वाला रूस का पहला ह्यूमनॉइड रोबोट ‘फेडोर’ का विस्तारित रूप क्या है?
Ans.Final Experimental Demonstration Object Research

8. किस अंतरिक्ष एजेंसी ने एक मानव रहित रॉकेट लॉन्च किया जो अंतरिक्ष में इंसान के आकार का रोबोट अपने साथ ले जा रहा है? 
Ans.रोस्कोसमोस (रूसी अंतरिक्ष एजेंसी)

9. PPI के माध्यम से आवर्ती भुगतान के संदर्भ में, RTGS सुविधा के माध्यम से धन हस्तांतरण की नई समयावधि क्या होगी? 
Ans.सुबह7 से शाम 8 बजे

10. RBI द्वारा हाल ही में की गई घोषणा के अनुसार उन कार्डों पर आवर्ती लेनदेन की सीमा क्या है, जिन पर कोई शुल्क नहीं लगाया गया है? 
Ans.रुपये 2000

11. भारत के नए गृह सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.अजय कुमार भल्ला

12. राजस्थान सरकार ने 13 मरूस्थलीय क्षेत्रों में प्रति व्यक्ति प्रतिदिन ___ मुफ्त पानी देने का फैसला किया है। 
Ans.70 लीटर

13. राजस्थान के वर्तमान गवर्नर कौन हैं? 
Ans.कल्याण सिंह

14. भारतीय राष्ट्रीय क्रिकेट टीम के नए बैटिंग कोच के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.विक्रम राठौर

15 भारतीय राष्ट्रीय क्रिकेट टीम के वर्तमान बॉलिंग कोच कौन हैं? 
Ans.भरत अरुण

16. NDTV के अंतरिम सीईओ का नाम बताइए, जिन्होंने तत्काल प्रभाव से अपनी भूमिका से इस्तीफा दे दिया है? 
Ans.सुपर्णा सिंह

17. NDTV का पूर्ण रूप क्या है? 
Ans.नई दिल्ली टेलीविजन लिमिटेड
 
 


Content
Call Back 1