English

1. Deepika Kumari is related to which sport? 
a) Athletics        
b) Badminton      
c) Archery 
d) Golf
e) Hockey

2. Who is the current Chief Economist of International Monetary Fund? 
a) David Lipton        
b) Carla Grasso
c) Tao Zhang
d) Gita Gopinath
e) Daniel Citrin
 
3. Who has been recently appointed as the Delhi's environment minister? 
a) Pralhad Joshi        
b) Kailash Gahlot
c) Giriraj Singh
d) Arvind Sawant
e) Piyush Goyal
 
4. Nelson Mandela International Day is celebrated each year on: 
a) 10 July        
b) 12 June
c) 18 July  
d) 20 July
e) 12 April
 
5. Internet Saathi' programme, which is in news recently, is a joint initiative of Google India and___. 
a) Reliance         
b) Tata Trusts      
c) Coal India          
d) Infosys Ltd.
e) ITC Ltd.
 
6. Recently, Hima Das won the women's ____race at the Tabor Athletics Meet in Czech Republic. 
a) 100m         
b) 200m      
c) 800m           
d) 1000m
e) 1600m

7. Who won the gold in men's 400m race at the Tabor Athletics Meet in Czech Republic? 
a) Neeraj Chopra         
b) Muhammad Anas      
c) Vikash Gowda
d) Jinson Johnson
e) Gagan Narang

8. Anish Bhanwala is related to which sport? 
a) Archery        
b) Shooting
c) Basketball
d) Judo
e) Tennis
 
9. Recently, the Sangeet NatakAkademi has named ___eminent personalities in the field of performing arts. 
a) One          
b) Two  
c) Three        
d) Four
e) Five
 
10. In the field of dance ___ eminent artistes have been selected for Sangeet NatakAkademi Fellowships. 
a) 5         
b) 7      
c) 9           
d) 11
e) 13
 
Answers:- 1-(c), 2-(d), 3-(b), 4-(c), 5-(b), 6-(b), 7-(b), 8-(b), 9-(d),10-(c)
 

 Hindi

1. दीपिका कुमारी किस खेल से संबंधित हैं?
a) एथलीटिक्स      
b) बैडमिटंन      
c) तीरंदाजी
d) गोल्फ
e) हॉकी 

2. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष के वर्तमान मुख्य अर्थशास्त्री कौन हैं? 
a) डेविडलिप्टन        
b) केर्ला ग्रासो
c) ताओझंग
d) गीता गोपीनाथ
e) डेनियलक्रिटरिन
 
3. हाल ही में दिल्ली के पर्यावरण मंत्री के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
a) प्रहलादजोशी        
b) कैलाश गहलोत
c) गिरीराज सिंह
d) अरविंद सावन्त
e) पियूषगोयल
 
4. नेल्सनमंडेला अंतर्राष्ट्रीय दिवस प्रत्येक वर्ष __ को मनाया जाता है: 
a) 10 जुलाई        
b) 12 जून
c) 18 जुलाई  
d) 20 जुलाई
e) 12 अप्रैल
 
5. इंटरनेट साथी का कार्यक्रम, जो हाल ही में खबरों में है, गूगल इंडिया और___ की एक संयुक्त पहल है।
a) रिलायंस        
b) टाटा ट्रस्ट      
c) कोलइडिंया          
d) इन्फोसिसलि.
e) आई टी सी लि.
 
6. हाल ही में, हिमा दास ने चेक गणराज्य में टाबोरएथलेटिक्समीट में महिलाओं की ____ रेस जीती। 
a) 100 मीटर        
b) 200 मीटर
c) 800 मीटर     
d) 1000 मीटर
e) 1600 मीटर
 
7. चेक गणराज्य में टाबोरएथलेटिक्समीट में पुरुषों की 400 मीटर दौड़ में स्वर्ण किसने जीता? 
a) नीरज चोपड़ा         
b) मोहम्मदअनस      
c) विकास गौड़ा
d) जीनसन्जोनसन
e) गगन नारंग
 
8. अनीश भानवाला किस खेल से संबंधित हैं?
a) तीरआदांजी        
b) शूटिंग
c) बास्केटबाल
d) जूडो
e) टेनिस 

9. हाल ही में, संगीत नाटक अकादमी ने प्रदर्शन कला के क्षेत्र में ___ प्रमुख हस्तियों का नाम दिया है। 
a) एक          
b) दो  
c) तीन        
d) चार
e) पाँच
 
10. नृत्य के क्षेत्र में ___ प्रख्यात कलाकारों को संगीत नाटक अकादमी फैलोशिप के लिए चुना गया है। 
a) 5         
b) 7      
c) 9           
d) 11
e) 13
 
  Answers:- 1-(c), 2-(d), 3-(b), 4-(c), 5-(b), 6-(b), 7-(b), 8-(b), 9-(d),10-(c)
 
Current Affair One-liner


English

1. Who has been conferred with the 2019 Mohun Bagan Ratna? 
Ans.Keshav Dutt and Prasun Banerjee

2. Mohunbaganratna related to which sports? 
Ans.Football

3. The Appointments Committee of the Cabinet approved whom as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind?
Ans.Ajay Bhadoo

4. Ajay dhaboo currently IAS of which state?
Ans.Gujarat

5. According to ISRO, Chandrayaan-2 moon mission will explore which area of the moon?  
Ans.Moon's South Pole

6. Chandrayaan -2 spacecraft has how many modules? 
Ans.Three

7. Spacecraft Lander is also known as: 
Ans.Vikram

8. Which rocket will carry Chandrayaan-2 into the space?
Ans.GSLV Mk-III

9. India has rejected which among the following leader’s claim that PM Modi asked him to be the mediator in Kashmir issue?
Ans.Donald Trump

10. The Supreme Court has extended the deadline for Final NRC publication till which date?
Ans.August 31st

11. Former Japanese diplomat Yukiya Amano passed away recently at the age of 72. Amano was the chief of which among the following UN agencies.
Ans.International Atomic Energy Agency

12. Which among the following nations has extended emergency for another month?
Ans.Sri Lanka

13. When is National Broadcasting Day observed every year in India?
Ans.23rd July

14. Who won the 2019 Sangita Kalanidhi award of Madras Music Academy?
Ans.S. Sowmya

15. Who is appointed as the Vice Chief of Indian Army?
Ans.Lt Gen Manoj Mukund Naravane

16. Which research lab recently raised USD 1 billion from Microsoft?
Ans.OpenAI

17. The Supreme Court recently ordered to cancel the RERA registration of which real estate company?
Ans.Amrapali Group

18. Which government department has initiated 'no bill, no payment' campaign on complaints about vendors charging money arbitrarily?
Ans.Indian Railways
 
 

Hindi

1. मोहन बागान रत्न किस खेल से संबंधित है? 
Ans.फ़ुटबॉल
 
2. 2019 मोहन बागान रत्न से किसे सम्मानित किया गया है? 
Ans.केशव दत्त और प्रसून बनर्जी
 
3. मंत्रिमंडल की नियुक्ति समिति ने राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद के संयुक्त सचिव के रूप में किसे मंजूरी दी? 
Ans.अजय भादू
 
4. अजय भादू वर्तमान में किस राज्य के आईएएस हैं? 
Ans.गुजरात
 
5. इसरो के अनुसार, चंद्रयान -2 चंद्रमा मिशन चंद्रमा के किस क्षेत्र का पता लगाएगा? 
Ans.चंद्रमा का दक्षिण ध्रुव
 
6. चंद्रयान -2 अंतरिक्ष यान में कितने मॉड्यूल हैं? 
Ans.तीन
 
7. अंतरिक्ष यान लैंडर के रूप में भी जाना जाता है: 
Ans.विक्रम
 
8. चंद्रयान -2 को रॉकेट किस अंतरिक्ष में ले जाएगा? 
Ans.जीएसएलवीएमके- III
 
9. भारत ने उसे अस्वीकार कर दिया है, जो निम्नलिखित नेता के दावे के बीच कि पीएम मोदी ने उसे कश्मीर मुद्दे में मध्यस्थ बनने के लिए कहा था?
Ans.डोनाल्डट्रम्प
 
10. सुप्रीम कोर्ट ने अंतिम एनआरसी प्रकाशन की समय सीमा किस तारीख तक बढ़ा दी है?
Ans.31 अगस्त
 
11. पूर्व जापानी राजनयिकयुकियाअमानो का हाल ही में 72 वर्ष की आयु में निधन हो गया। अमनो निम्नलिखित संयुक्त राष्ट्र की एजेंसियों में से प्रमुख थी।
Ans.अंतर्राष्ट्रीय परमाणु ऊर्जा एजेंसी
 
12. निम्नलिखित देशों में से किसने एक और महीने के लिए आपातकाल बढ़ाया है?
Ans.श्रीलंका
 
13. भारत में हर साल राष्ट्रीय प्रसारण दिवस कब मनाया जाता है?
Ans.23 जुलाई
 
14. मद्रास संगीत अकादमी का 2019 संगीताकलानिधि पुरस्कार किसने जीता?
Ans.एस सौम्या
 
15. भारतीय सेना के उप प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
Ans.लेफ्टिनेंट जनरल मनोज मुकुंद नरवाने
 
16. हाल ही में किस रिसर्चलैब ने माइक्रोसॉफ्ट से 1 बिलियन अमरीकी डॉलर जुटाए हैं?
Ans.OpenAI
 
17. सुप्रीम कोर्ट ने हाल ही में किस रियलएस्टेट कंपनी का RERA पंजीकरण रद्द करने का आदेश दिया?
Ans.आम्रपाली ग्रुप
 
18. किस सरकारी विभाग ने विक्रेताओं से मनमाना पैसा वसूलने की शिकायतों पर 'नो बिल, नो पेमेंट' अभियान शुरू किया है?
Ans.भारतीय रेलवे
 

 


Content
Call Back