Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/weboobiz/public_html/biz-content/themes/education/jbclasses/header.php on line 72

English


1. What is the retirement age for all Central Armed Police Force (CAPF) personnel as per new orders issued by Union Home Ministry?
A. 57 years
B.62 years
C.58 years

D. 65 years     

E. 60 years
 
2. Who is the current Director General of Central Reserve Police Force (CRPF)?
A. Rajeev Rai Bhatnagar       
B.Rajni Kant Misra    
C. Mr K F Rustamji   
D. S SDeswal 
E. Rajesh Ranjan
 
3. Who has been appointed as the CEO and MD of Vodafone Idea Limited?
A. Madhur Deora       
B.Balesh Sharma                    
C.RavinderTakkar      
D. Ritesh Agarwal     
E. Deepak Ravindran
 
4. Name the former Australia vice-captain, who has been appointed as the assistant coach of Sunrisers Hyderabad?
A. Michael Hussey     
B.Adam Gilchrist                   
C.Shane Warne          
D. Brad Haddin         
E. Michael Clarke
 
5. Recently who has won the women's singles title at Cincinnati Masters 2019?
A. Simona Halep                    
B.Madison Keys                                
C.Martina Hingis       
D. Naomi Osaka                    
E. Justine Henin
 
6. Who has won the men's singles title at Cincinnati Masters 2019?
A. Daniil Medvedev  
B.Andy Murray                     
C. Rafael Nadal                     
D. Novak Djokovic                
E. Nick Kyrgios         
 
7.Recently who has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC), custodians of the game’s laws?
A. Sachin Tendulkar  
B. Kumar Sangakkara            
C. Mitchell Johnson
D. Rahul Dravid                    
E. Ricky Ponting
 
8. Who is the new President of Paytm?
A. Madhur Deora                   
B. Satish Kumar Gupta                      
C. Vijay Shekhar Sharma
D. Balesh Sharma      
E. Ambrish Jain
 
9. Prime Minister Narendra Modi will receive the Order of Zayed, which is the highest civilian award of________.
A. UAE                                  
B. Oman                                             
C. Israel
D. Bhutan                  
E. Iraq
 
10. Who is the current president of United Arab Emirates?
A. Tahnoun bin Mohammed Al Nahyan
B. Sultan bin Muhammad Al-Qasimi                        
C. Mohammed bin Rashid Al Maktoum                   
D. Hamdan bin Mohammed Al Maktoum     
E. Khalifa bin Zayed Al Nahyan
 
Answers:- 1-(E), 2-(A), 3-(C), 4-(D), 5-(B), 6-(A), 7-(C), 8-(A), 9-(A),10-(E)
 

 Download Monthly GK - August 2019 


Hindi

 
1. केंद्रीय गृह मंत्रालय द्वारा जारी किए गए नए आदेशों के अनुसार सभी केंद्रीय सशस्त्र पुलिस बल (CAPF) कर्मियों के लिए सेवानिवृत्ति की आयु क्या है?
A. 57 वर्ष         
B.62 वर्ष          
C.58 वर्ष          
D. 65 वर्ष        
E. 60 वर्ष
 
2. केंद्रीय रिजर्व पुलिस बल (CRPF) के वर्तमान महानिदेशक कौन हैं?
A. राजीव राय भटनागर
B. रजनी कांत मिश्रा      
C. श्री के एफ रुस्तमजी  
D. एस. देशवाल            
E. राजेश रंजन
 
3. हाल ही में वोडाफोन आइडिया लिमिटेड के सीईओ और एमडी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
A. मधुर देवड़ा  
B.बलेश शर्मा    
C. रविन्द्र ठक्कर           
D. रितेश अग्रवाल         
E.दीपक रवींद्रन
 
4. ऑस्ट्रेलिया के पूर्व उप-कप्तान का नाम बताइए, जिन्हें सनराइजर्स हैदराबाद का सहायक कोच नियुक्त किया गया है?
A. माइकल हसी            
B.एडम गिलक्रिस्ट        
C. शेन वार्न      
D. ब्रैड हैडिन     
E. माइकल क्लार्क
 
5. हाल ही में सिनसिनाटी मास्टर्स 2019 में महिला एकल का खिताब किसने जीता है?
A. सिमोना हालेप          
B. मैडिसन कीज़           
C. मर्टिना हिंगिस          
D. नाओमी ओसाका      
E. जस्टिन हेनिन
 
6. सिनसिनाटी मास्टर्स 2019 में पुरुषों का एकल खिताब किसने जीता?
A. डेनियल मेदवेदेव      
B. एंडी मरे        
C. राफेल नडाल
D. नोवाक जोकोविच     
E. निक किर्गियोस
 
7. मेरिलबोन क्रिकेट क्लब (MCC) के मानद आजीवन सदस्य के रूप में हाल ही में किसे चुना गया है, जो खेल के कानूनों के संरक्षक हैं?
A. सचिन तेंदुलकर        
B. कुमार संगकारा                     
C.मिशेल जॉनसन         
D. राहुल द्रविड़              
E. रिकी पोंटिंग
 
8. पेटीएम केनए अध्यक्ष कौन है?
A.मधुर देवड़ा                           
B. सतीश कुमार गुप्ता                             
C. विजय शेखर शर्मा
D.बालेश शर्मा                           
E. अंबरीश जैन
 
9. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी “ऑर्डर ऑफ ज़ायद” प्राप्त करेंगे, जो कि ________ का सर्वोच्च नागरिक पुरस्कार है।
A.यूएई                                    
B. ओमान                                            
C. इज़राइल
D. भूटान                                 
E. इराक
 
10. संयुक्त अरब अमीरात के वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं?
A.तहन्नु बिन मोहम्मद अल नाहयान
B.सुल्तान बिन मुहम्मद अल-कासिमी
C. मोहम्मद बिन राशिद अल मकतूम
D. हमदान बिन मोहम्मद अल मकतूम
E. खलीफा बिन जायद अल नाहयान

Answers:- 1-(E), 2-(A), 3-(C), 4-(D), 5-(B), 6-(A), 7-(C), 8-(A), 9-(A),10-(E)
 

Current Affair One-liner

English

 
1. Which Indian Constable won three medals, including two golds, at the recently concluded World Police and Fire Games International Championship in China? 
Ans.Monali Jadhav
 
2. Name the host city of 2019 World Police and Fire Game? 
Ans.Chengdu in China
 
3. Name the former Finance Minister, who recently passed away? 
Ans.Arun Jaitley
 
4. Under which scheme, Odisha CM has recently announced 500 cr to develop Puri as World Heritage City?
Ans.ABADHA scheme (Augmentation of Basic Amenities and Development of Heritage and Architecture)
 
5. Recently, Odisha CM Naveen Patnaik has announced a special package of ____ to develop Puri as a World Heritage City. 
Ans.500 crore
 
6. The World Anti-Doping Agency has suspended the accreditation of the National Dope Testing Laboratory for the time period of: 
Ans.six months
 
7. Who is the current CEO of National Dope Testing Laboratory (NDTL)? 
Ans.Rahul Bhatnagar
 
8. Where is the headquarters of World Anti-Doping Agency (WADA) situated? 
Ans.Canada
 
9. Who has topped Bloomberg’s list of ‘Asia’s 20 Richest Families’ with a fortune of $50.4 billion? 
Ans.Ambani 
 
10. Name the India’s second richest family as per recent Bloomberg’s list of ‘Asia’s 20 Richest Families’?
Ans.Mistry family
 
11. Which Indian startup has made its first property acquisition in the U.S, purchasing the Hooters Casino Hotel Las Vegas? 
Ans.OYO
 
12.Who is the founder of OYO, world’s third-largest chain of hotels, homes, managed living and workspaces? 
Ans.Ritesh Agarwal
 
13. David Koch, who recently passed away, he was a famous? 
Ans.Industrialist
 
14. Which Indian personality has inaugurated a memorial in the honour of the victims of two Air India crashes at the foothills of Mont Blanc in France? 
Ans.Narendra Mod
 
15. Who is known as the father of the Indian nuclear programme? 
Ans.Homi J. Bhabha
 
16. Who is the current President of France? 
Ans.Emmanuel Macron
 
 Hindi

1. किस भारतीय स्टार्टअप ने हूटरर्स कैसीनो होटल लास वेगास को खरीदकर अमेरिका में अपना पहला संपत्ति अधिग्रहण किया है? 
Ans.OYO
 
2. होटल, घरों, प्रबंधित रहने और कार्यक्षेत्रों की दुनिया की तीसरी सबसे बड़ी श्रृंखला OYO के संस्थापक कौन हैं? 
Ans.रितेश अग्रवाल
 
3. पूर्व वित्त मंत्री का नाम बताइए, जिनका हाल ही में निधन हो गया? 
Ans.अरुण जेटली
 
4. किस भारतीय कांस्टेबल ने हाल ही में चीन में संपन्न विश्व पुलिस एंड फायर गेम इंटरनेशनल चैम्पियनशिप में दो स्वर्ण सहित तीन पदक जीते? 
Ans.मोनाली जाधव
 
5. 2019 विश्व पुलिस एंड फायर गेम के मेजबान शहर का नाम बताइए? 
Ans.चेंग्दू
 
6. किस योजना के तहत, ओडिशा के मुख्यमंत्री ने हाल ही में पुरी को विश्व विरासत शहर के रूप में विकसित करने के लिए 500 करोड़ की घोषणा की है? 
Ans.ABADHAयोजना
 
7. हाल ही में, ओडिशा के सीएम नवीन पटनायक ने पुरी को विश्व विरासत शहर के रूप में विकसित करने के लिए ____ के विशेष पैकेज की घोषणा की है. 
Ans.500 crore
 
8. विश्व डोपिंग रोधी एजेंसी ने नेशनल डोप टेस्टिंग लैबोरेटरी की मान्यता को ___की समयावधि के लिए निलंबित कर दिया है. 
Ans.छह महीने
 
9. नेशनल डोप टेस्टिंग लैब (NDTL) के वर्तमान सीईओ कौन हैं?
Ans.राहुल भटनागर
 
10. विश्व डोपिंग रोधी एजेंसी (वाडा) का मुख्यालय कहाँ स्थित है
Ans.कनाडा
 
11. 50.4 बिलियन डॉलर की संपत्ति के साथ एशिया के 20 सबसे अमीर परिवारोंकी सूची में कौन शीर्ष पर रहा
Ans.अंबानी परिवार
 
12. हाल ही में ब्लूमबर्ग की एशिया के 20 सबसे अमीर परिवारों की सूचीके अनुसार भारत के दूसरे सबसे अमीर परिवार का नाम बताइए
Ans.मिस्त्री परिवार
 
13. फ्रांस की मॉ ब्लां पर्वत शृंखला की दुर्घटना में मरे लोगों की याद में किस भारतीय व्यक्तित्व ने एक स्मारक का उद्घाटन किया है? 
Ans.नरेंद्र मोदी
 
14. भारतीय परमाणु कार्यक्रम के जनक के रूप में किसे जाना जाता है? 
Ans.होमी जहांगीर भाभा
 
 15. फ्रांस के वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं? 
Ans.इमैनुएल मैक्रॉन
 
16. डेविड कोच, जिनका हाल ही में निधन हो गया, वह एक प्रसिद्ध थे? 
Ans.उद्योगपति