English

1. Asian Development Bank sanctions_________power project in Tripura
a) 2080 crores         
b) 2200 crores
c) 1925 crores
d) 1800 crores
e) 1900 crores
 
2.PayPal opens new centre in ______ to have around 100 techies
a) Mumbai          
b) Delhi
c) Haryana         
d) Hyderabad
e) Pune 
 
3.Plastic-like Jute material developed in _____________
a) India          
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka
e) Pakistan
 
4.Who is the Minister of Women and Child Development?
a) Prakash Javadekar           
b) Rajnath Singh
c) Smriti Irani           
d) Amit Shah
e) Ramesh Pokhariyal
 
5.India and ________ bilateral scheme launched on Pilot basis
a) China           
b) UK
c) USA            
d) Russia
e) Japan
 
6.Who ties up with JCB for global RuPay card?
a) BEL         
b) NPCI
c) HAL        
d) MTNL
e) NALCO
 
7.Who is the governor of karnataka _____
a) Satyapal Malik         
b) Lalji Tandon
c) Ganga Prasad
d) VajubhaiVala
e) Tathagata Roy   
 
8.Who assigned as Deputy Governor of RBI to run the monetary policy portfolio after the resignation of Deputy Governor Viral Acharya
a) M K Jain          
b) B P Kanugo
c) Viral Acharya            
d) R Gandhi
e) S S Mundra
 
9.Who appoints BP kanungo to run monetary policy after viral acharya resigns?
a) SBI          
b) RBI
c) PNB           
d) UBI
e) CBI   

10.Which country ranked 52nd in Global Innovation Index 2019?
a) India           
b) Pakistan
c) Russia 
d) China
e) Japan
 
Answers:- 1-(c), 2-(d), 3-(b), 4-(c), 5-(b), 6-(b), 7-(d), 8-(b), 9-(b),10-(a)

 

 Download Monthly GK - July 2019 


Hindi

 1. त्रिपुरा में एशियाई विकास बैंक ने बिजली परियोजनाओं के लिए ____रु की मंजूरी दी।
a) 2080 करोड़       
b) 2200 करोड़
c) 1925 करोड़
d) 1800 करोड़
e) 1900 करोड़
 
2.PayPal ने ______ में लगभग 100 टेकीज़ के लिए नया केंद्र खोला है
a) मुस्बई         
b) दिल्ली
c) हरियाणा         
d) हैदराबाद
e) पूणे 
 
3. प्लास्टिक की तरह जूट सामग्री में विकसित _____________है।
a) भारत         
b) बांग्लादेश
c) नेपाल
d) श्री लंका
e) पाकिस्तान
 
4. महिला और बाल विकास मंत्री कौन हैं?
a) प्रकाश जावेड़कर          
b) राजनाथ सिंह
c) स्मृति ईरानी           
d) अमित शाह
e) रमेश पोखरियाल
 
5. भारत और ________ द्विपक्षीय योजना पायलट आधार पर शुरू की गई
a) चाइना          
b) यूके
c) अमेरिका            
d) रूस
e) जापान
 
6. वैश्विक RuPay कार्ड के लिए JCB के साथ किसका संबंध है?
a) बी ई एल         
b) एनरीसीआई
c) एचएएल    
d) एमटीएनएल
e) एन ए एल सीओ
 
7.कर्नाटक का राज्यपाल कौन है _____
a) सत्यपालमलिक         
b) लालजीटंडन
c) गगां प्रसाद
d) वजुभाई वाला
e) तथागत रॉय   
 
8.किसको उप-गवर्नर विरल आचार्य के इस्तीफे के बाद मौद्रिक नीति पोर्टफोलियो को चलाने के लिए RBI के उप-गवर्नर के रूप में सौंपा गया
a) एस के जैन          
b) बी पी कानूनगो
c) विरल आचार्य            
d) आर गांधी
e) एस एसमुंद्रा
 
9. विरल आचार्य के इस्तीफे के बाद मौद्रिक नीति चलाने के लिए बीपीकानूनगो की नियुक्ति कौन करता है?
a) एस बी आई          
b) आ रबी आई
c) पी एनबी       
d) यूबी आई
e) सी बी आई

10. ग्लोबलइनोवेशन इंडेक्स 2019 में कौन सा देश 52 वें स्थान पर है?
a) भारत           
b) पाकिस्तान
c) रूस
d) चाइना
e) जापान
 
 Answers:- 1-(c), 2-(d), 3-(b), 4-(c), 5-(b), 6-(b), 7-(d), 8-(b), 9-(b),10-(a)

Current Affair One-liner

English

1. Who is the final authority for legalizing a Bill in the Country (India)? 
Ans.President

2.What punishment should be given to a person regarding Tripple Talaq practices? 
Ans.imprisonment up to 3 years

3. What is the name of the Bengaluru Boy who has won the 3rd prize in the Microsoft AI for Good Idea contest 2019? 
Ans.Pratik Mohapatra

4. What is the name of the AI-powered App developed by Pratik Mohapatra which aims to match organ donors with people in need of an organ transplant in real-time? 
Ans.OrganSecure

5. According to the recent amendment, what is the new number of SC judges in India (Excluding CJI)? 
Ans.33

6. Who was the first women Judge of SCI? 
Ans.FatimaBeevi

7. According to the original constitution, what was the fixed strength of the number of Judges in SCI? 
Ans.8

8. In terms of percentage, how much increment has been sanctioned in the recent ammendment regarding the number of judges in Supreme Court of India? 
Ans.10%

9. where  ISRO will Set Up it's Technical Liaison Unit After Cabinet Approval
Ans.Moscow, Russia

10. In which place Dr. Vikram Sarabhai Space Centre is located? 
Ans.Thiruvananthapuram

11. India, Myanmar sign MoU on ______co-operation.
Ans.Defence

12. How much quota has been sanctioned to the residents of J&K which provides 10% reservation to the Economically Weaker Sections (EWS) of the state in educational institutes and government jobs? 
Ans.10%

13. Which Article of Indian Constitution granted the Legislature of Jammu and Kashmir the complete freedom to decide who will be the Permanent Residents of the state? 
Ans.Article 35A

14. Which country extended $500,000 assistance to Gambia for skill development, cottage industry projects recently? 
Ans.India

15. Recently India extends $500,000 assistance to Gambia for the development of: 
Ans.Skill& Cottage Industry

16. What is the capital of Gambia? 
Ans.Banjul
 
 

Hindi

 
1. J&K के निवासियों को कितना कोटा स्वीकृत किया गया है जो शैक्षणिक संस्थानों और सरकारी नौकरियों में राज्य के आर्थिक रूप से कमजोर वर्गों (EWS) को आरक्षण प्रदान करता है? 
Ans.10%
 
2. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद मे जम्मू और कश्मीर की विधानसभा को यह तय करने की पूर्ण स्वतंत्रता दी कि राज्य के स्थायी निवासी कौन होंगे? 
Ans.अनुच्छेद 35 
 
3. हाल ही में किस देश ने कौशल विकास, कुटीर उद्योग परियोजनाओं के लिए गाम्बिया को $ 500,000 की सहायता दी है? 
Ans.इंडिया
 
4.हाल ही में भारत ने ___ के विकास के लिए गाम्बिया को $ 500,000 की सहायता प्रदान की है| 
Ans.कौशल और कुटीर उद्योग 
 
5. गाम्बिया की राजधानी क्या है? 
Ans.बांजुल
 
6. गुड आइडिया प्रतियोगिता 2019 के लिए माइक्रोसॉफ़्टएआई में तीसरा स्थान प्राप्त करने वाले बेंगलुरु के युवा का नाम क्या है? 
Ans.प्रतीक महापात्र
 
7. प्रतीक महापात्र द्वारा विकसित एआई- संचालित ऐप का नाम क्या है, जिसका उद्देश्य वास्तविक समय में अंग प्रत्यारोपण की आवश्यकता वाले लोगों के साथ अंग दाताओं का मिलान करना है? 
Ans.OrganSecure
 
8. हालिया संशोधन के अनुसार, भारत में SC न्यायाधीशों की नई संख्या (CJI को छोड़कर) क्या है?
Ans.33
 
9. SCI की पहली महिला न्यायाधीश कौन थी? 
Ans.फातिमा बीवी
 
10. मूल संविधान के अनुसार, SCI में न्यायाधीशों की संख्या कितनी निश्चित की गई थी? 
Ans.8
 
11. प्रतिशत के संदर्भ में, भारत के सर्वोच्च न्यायालय में न्यायाधीशों की संख्या के बारे में हाल ही के संशोधन में कितनी वृद्धि को मंजूरी दी गई है? 
Ans.10%
 
12. देश (भारत) में एक विधेयक को वैध बनाने के लिए अंतिम प्राधिकरण कौन है? 
Ans.राष्ट्रपति
 
13. त्रिपलतालाकमे संलग्न व्यक्तियों को कितनी सज़ा का प्रावधान किया गाया है? 
Ans.साल तक की कैद
 
14. जहां ISRO कैबिनेट की मंजूरी के बाद यह तकनीकी संपर्क इकाई स्थापित करेगा? 
Ans.मास्कोरूस  
 
15. डॉ. विक्रम साराभाई अंतरिक्ष केंद्र किस स्थान पर स्थित है? 
Ans.तिरुवनंतपुरम
 
16. भारत, म्यांमार ______ सहयोग पर MoU पर हस्ताक्षर करता है। 
Ans.रक्षा
 

 
 


Content
Call Back 1