English

 
1. IoT India Congress 2019 is the ___edition of India’s largest Platform for the Internet of Things.
a)7th
b)9th
c)4th
d)5th
e)6th
 
2. Which e-commerce giant has recently partnered with the Office of the Director General of Resettlement (DGR) and the Army Welfare Placement Organisation (AWPO) to create continued work opportunities for military families across the country?
a) Amazon India
b) Flipkart
c)Wal-Mart
d)Google
e) Alibaba
 
3. Yono Cash facility, in which customers can withdraw money from ATMs without using a card is provided by which bank?
a) Canara Bank
b) Allahabad Bank
c)BOB
d)Punjab national Bank
e) SBI
 
4. Who is the current MD & CEO of Indian bank?
a) Amitabh Chaudhry
b) R. A. Sankara Narayanan
c) Padmaja Chunduru
d) RomeshSobti
e) Dinabandhu Mohapatra
 
5. What is the maximum speed obtained via a GramNet service?
a)10 mbps
b)100 mbps
c)10000 mbps
d)1 mbps
e) 1000 mbps
 
6. Which state creates history by appointing 3 Deputy CM’s in the state?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
e) Gujarat
 
7. Recently Govt buys 9 Precision Approach Radars from Chennai-based Data Pattern worth:
a) Rs. 300 crore
b) Rs. 380 crore
c) Rs. 320 crore
d) Rs. 480 crore
e) Rs. 360 crore
 
8. Name the India’s first woman DGP who passed away recently?
a) Dipti Rawat
b) Neha Bansal
c) Kanchan Bhattacharya
d) Kiren Bedi
e) Pooja Sharma
 
9. What is the Tagline of Canara bank?
a) Tradition of trust
b) Badhti ka Naam Zindgi
c) Tann Mann Dhann
d)Together we can
e) Apno ka bank
 
10. Who is the current CEO of Tata AIG General Insurance Company Limited?   
a) Ajay Kapur
b) Dr.Santosh Mishra
c) R.S. Sodhi
d) Prathap C Reddy
e) Neelesh Garg

 Answers:- 1-(c), 2-(a), 3-(e), 4-(c), 5-(b), 6-(a), 7-(e), 8-(c), 9-(d),10-(e)

  Download Monthly GK - August 2019 


Hindi

 
1. आईओटीभारतीय कांग्रेस2019, इंटरनेट ऑफ थिंग्स के लिए भारत के सबसे बड़े प्लेटफॉर्म का ___ संस्करणहै।
a)7 वां
b)9 वां
c)4 वां
d)5 वां
e)6 वां
 
2. हाल ही में किस ई-कॉमर्स दिग्गज ने देश भर में सैन्य परिवारों के लिए निरंतर काम के अवसर पैदा करने के लिए ‘कंपनी डारेक्‍टर जनरल ऑफ रीसेट्लमेंट (DGR) और आर्मी वेलफेयर प्‍लेसमेंट ऑर्गेनाइजेशन (AWPO)के साथ भागीदारी की है? 
a) अमेजॉन इण्डिया
b) फ्लिपकार्ट
c) वालमार्ट
d) गूगल
e) अलीबाबा
 
 
3. योनो कैश सुविधा, जिसमें ग्राहक बिना कार्ड का उपयोग किए एटीएम से पैसे निकाल सकते हैं, किस बैंक द्वारा प्रदत्त सुविधा है? 
a) केनरा बैंक
b) इलाहाबाद बैंक
c) बीओबी
d) पजांब नेशनल बैंक
e) एसबीआई
 
4. इंडियन बैंक की वर्तमान एमडी और सीईओ कौन हैं? 
a) अमिताभ चौधरी
b) आर ए शंकर नारायण
c) पद्मजा चुंदरू
d) रोमेश सोबती
e) दीनबन्धु मोहपात्रा
 
5. ग्रामनेट सेवा के माध्यम से प्राप्त अधिकतम गति क्या है?
a)10 mbps
b)100 mbps
c)10000 mbps
d)1 mbps
e) 1000 mbps
 
6. किस राज्य ने हाल ही मे 3 डिप्टी सीएम नियुक्त करके इतिहास रचा है?
a) कर्नाटक
b) तमिलनाडु
c) केरल
d) आंध्र प्रदेश
e) गुजरात
 
7. हाल ही में सरकार ने चेन्नई स्थित डेटा पैटर्न से 9 प्रिसिजन एप्रोच राडार खरीदे हैं जिनकी लागत है: 
a) 300करोड़ रु
b) 380 करोड़ रु
c) 320 करोड़ रु
d) 480 करोड़ रु
e) 360 करोड़ रु
 
8. भारत की पहली महिला डीजीपी का नाम बताइए जिनका हाल ही में निधन हो गया
a) दीप्ति रावत
b) नेहा बंसल
c) कंचन भट्टाचार्य
d) किरन बेदी
e) पूजा शर्मा
 
9. केनरा बैंक की टैगलाइन क्या है? 
a) ट्रेडिशन आफ ट्रस्ट
b) बढ़ती का नाम जिदंगी
c) तन मन धन
d) टूगेदर वी केन
e) अपनो का बैंक
 
10. टाटा एआईजी जनरल इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड के वर्तमान सीईओ कौन हैं? 
a) अजय कपूर
b) डॉ.संतोष मिश्रा
c) आर.एस. सोढ़ी
d) प्रताप सी रेड्डी
e) नीलेश गर्ग
 
 
 Answers:- 1-(c), 2-(a), 3-(e), 4-(c), 5-(b), 6-(a), 7-(e), 8-(c), 9-(d),10-(e)
 

Current Affair One-liner


English

 
1. What is the new limit of TDS which is to be imposed on cash transactions, aggregate cash withdrawals exceeding over Rs.1 crore from "one or more accounts" belonging to a person?
Ans.2%
 
2. Recently IT Ministry has partnered with which IT giant to roll out 'Build for Digital India' programme?
Ans.Google
 
3. What is the name of the programme for which IT ministry has partnered with Google to give engineering students a platform to develop market-ready technology-based solutions?
Ans.Build for Digital India
 
4. Which Railway station became the 4k staion in India to have free public WiFi facility?
Ans.Tinsukia (Assam)
 
5. In which year Digital India Programme was rolled out by PM Narendra Modi?
Ans.2015
 
6. Who has been promoted as the new MD & CEO of Paytm Money?
Ans.Pravin Jadhav
 
7. Where is the headquarters of PayTm situated?
Ans.Noida
 
8. Recently which state has waved Rs. 4,750-crore interest and penalty on crop loans?
Ans.Haryana
 
9.What will be the new percentage of interest to be paid for loans less than Rs. 5 lakh from Cooperative Banks in Haryana?
Ans.2%
 
10. Recently Hospitality startup OYO has acquired which Denmark based data science firm for an undisclosed amount, as part of its expansion in Europe?
Ans.Danamica
 
11. Who is the CEO of OYO Rooms?
Ans.Ritesh Agarwal
 
12. Name the Indian phonemaker has received a three-year order from American conglomerate General Electric (GE) to make hand-held devices for medical use for GE's healthcare division?
Ans.Lava International
 
13. Smartphone maker Lava International is based on which country?
Ans.India
 
14. What is the name of the fund which is created by Snapdeal founders Kunal Bahl and Rohit Bansal in order to fund Startup business?
Ans.Titan Capital Fund
 
15. __ is a high net worth individual who provides financial backing for small startups or entrepreneurs, typically in exchange for ownership equity in the company.
Ans.Angel Investors
 
16. Currently who holds the title for Most Successful Captain (India) in Test cricket?
Ans.Virat Kohli
 
17. Who is on the Numero Uno position in the list of Most Successful Captain with record 53 Test wins?
Ans.Graeme Smith
 
18. Recently Apache AH-64E Helicopters were inducted by IAF. Name the manufacturer of Apache AH-64E Helicopter?
Ans.Boeing (USA)
 

Hindi


1. एक व्यक्ति से संबंधित "एक या अधिक खातों" से 1 करोड़ रुपये से अधिक की नकद निकासी पर कितना टीडीएस लगाने का प्रावधान किया गया है?
Ans.2%
 
2. हाल ही में आईटी मंत्रालय ने किस आईटी दिग्गज के साथ 'बिल्ड फॉर डिजिटल इंडिया' कार्यक्रम शुरू किया है?
Ans.गूगल
 
3. उस कार्यक्रम का नाम क्या है जिसके लिए आईटी मंत्रालय ने इंजीनियरिंग के छात्रों को बाजार-तैयार प्रौद्योगिकी-आधारित समाधान विकसित करने के लिए एक मंच देने के लिए Google के साथ भागीदारी की है?
Ans.बिल्ड फॉर डिजिटल इंडिया
 
4. कौन सा रेलवे स्टेशन भारत का 4000वां रेलवे स्टेशन बन गया है जहाँ मुफ्त सार्वजनिक वाईफाई की सुविधा है?
Ans.तिनसुकिया
 
5. पीएम नरेंद्र मोदी ने किस वर्ष में डिजिटल इंडिया अभियान शुरू किया था?
Ans.2015
6. पेटीएम मनी ने अपने नए एमडी और सीईओ के रूप में किसे पदोन्नत किया है?
Ans.प्रवीण जाधव
 
7. पेटीएम का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Ans.नोएडा
 
8. हाल ही में किस राज्य ने फसल ऋण पर 4,750करोड़ का ब्याज और जुर्माना माफ कर दिया है?
Ans.हरयाणा
 
हरियाणा में सहकारी बैंकों से 5 लाख से कम वाले ऋणों पर ब्याज का कितना प्रतिशत भुगतान देय होगा?
Ans.2%
 
9. हाल ही में हॉस्पिटैलिटी स्टार्टअप ओयो ने यूरोप में अपने विस्तार के हिस्से के रूप में डेनमार्क की किस डेटा साइंस फर्म को एक अघोषित राशि के लिए अधिग्रहित किया है?
Ans.डनामिका
 
10. ओयो रूम्स के सीईओ कौन हैं?
Ans.रितेश अग्रवाल
 
11. भारतीय फोननिर्माता का नाम बताइये जिसे जनरल इलैक्ट्रिक के हेल्थकेयर डिवीजन के लिए चिकित्सा उपयोग के लिए हाथ से आयोजित उपकरण बनाने के लिए अमेरिकी समूह जनरल इलेक्ट्रिक (जीई) से तीन वर्ष का ऑर्डर मिला है?
Ans.लावा इंटरनेशनल
 
12. स्मार्टफोन निर्माता लावा इंटरनेशनल किस देश से संबंध रखती है?
Ans.भारत
 
13. स्टार्टअप व्यवसाय को निधि देने के लिए स्नैपडील के संस्थापकों कुणाल बहल और रोहित बंसल द्वारा बनाई गई निधि का नाम क्या है?
Ans.टाइटन कैपिटल फंड
 
14. __ एक उच्च निवल व्यक्ति है जो छोटे स्टार्टअप या उद्यमियों के लिए वित्तीय सहायता प्रदान करता है, खासकर कंपनी में स्वामित्व के बदले।
Ans.एंजेल निवेशक
 
15. वर्तमान में टेस्ट क्रिकेट में मोस्ट सक्सेसफुल कैप्टन (इंडिया) का खिताब किसके पास है?
Ans.विराट कोहली
 
16. रिकॉर्ड 53 टेस्ट जीत के साथ सबसे सफल कप्तान की सूची में सर्वोच स्थान पर कौन है?
Ans.ग्रीम स्मिथ
 
17. हाल ही में अपाचे एएच -64 हेलीकॉप्टरों को भारतीय वायु सेना द्वारा शामिल किया गया है। अपाचे एएच -64 ई हेलीकॉप्टर के निर्माता का नाम बताइए?
Ans.बोइंग (यूएसए)
 
18. पेटीएम का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Ans.नोएडा
 
 

 


Content
Call Back 1