English

1. What is the cost estimated for the Deep Ocean Mission (DOM)?
a) 8000 crores      
b) 7500 crores
c) 7000 crores
d) 8500 crores
e) 9000 crores
 
2. Who is the Minister of Youth Affairs and Sports?
a) Jitendra Singh        
b) Kiren Rijiju
c) Santosh Kumar Gangwar
d) Arvind Sawant
e) Giriraj Singh
 
3. Where will the third edition of Khelo India Youth Games be held in 2020?
a) Sikkim          
b) Goa
c) Assam    
d) Tripura
e) Kerala
 
4. Boeing is an/a _________ aerospace company.
a) China based          
b) UK-based
c) Japan-based
d) US-based
e) Korea-based

5. Who is the current Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?
a) Bipin Rawat        
b) Ranbir Singh
c) Anil Chauhan
d) Devraj Anbu
e) I S Ghuman
 
6.________ hacks free trade route, chokes Punjab cycle industry
a) China         
b) Nepal
c) Pakistan   
d) Sri Lanka
e) Japan

7. Govt decides to extend budget session till _____________
a) 1 August        
b) 2 August
c) 5 August
d) 7 August
e) 10 August 

8. Noida to get _______charging stations for electric vehicles
a) 105         
b) 100
c) 110      
d) 111 
e) 121 

9. India readies plan for _____ Tesla-scale battery storage plants
a) $ 1 billions       
b) $ 2 billions
c) $ 3 billions
d) $ 4 billions
e) $ 5 billions
 
10. Who is appointed as the next Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?
a) Ashwani Kumar         
b) Anil kumar Bhatt
c) Paramjit Singh      
d) S K Srivastava
e) Ranbir Singh
 
Answers:- 1-(a), 2-(b), 3-(c), 4-(d), 5-(c), 6-(a), 7-(d), 8-(b), 9-(d),10-(c)
 

 Download Monthly GK - July 2019 

Hindi

 
1. डीप महासागर मिशन (DOM) के लिए अनुमानित लागत क्या है?
a) 8000 करोड़
b) 7500 करोड़
c) 7000 करोड़
d) 8500 करोड़
e) 9000 करोड़
 
2. युवा मामले और खेल मंत्री कौन हैं?
a) जीतेन्द्र सिंह        
b) किरेनरिजीजू
c) सन्षोश कुमार गंगवार
d) अरविन्दसावन्त
e) गिरिराज सिंह
 
3. 2020 में खेलो इंडिया यूथ गेम्स का तीसरा संस्करण कहाँ आयोजित किया जाएगा?
a) सिक्किम         
b) गोवा
c) असम    
d) त्रिपुरा
e) केरल
 
4. बोइंग एक / _________ एयरोस्पेस कंपनी है।
a) चाइना-आधारित         
b) यूके-आधारित
c) जापान-आधारित
d) यूएस-आधारित
e) कोरिया-आधारित
 
5. भारतीय सेना के वर्तमान सैन्य संचालन महानिदेशक (DGMO) कौन हैं?
a) विपिन रावत      
b) रनबीर सिंह
c) अनिल चौहान
d) देवराज अन्बू
e) आई एस घूमन
 
6.________ मुक्त व्यापार मार्ग को काटता है, पंजाब साइकिल उद्योग को धोखा देता है
a) चाइना         
b) नेपाल
c) पाकिस्तान   
d) श्री लंका
e) जापान
 
7. सरकार ने _____________ तक बजट सत्र का विस्तार करने का फैसला किया
a) अगस्त 1       
b) अगस्त 2
c) अगस्त 5
d) अगस्त 7
e) अगस्त 10

8. नोएडा को इलेक्ट्रिक वाहनों के लिए _______चार्जिंग स्टेशन मिलेंगे
a) 105         
b) 100
c) 110      
d) 111 
e) 121 
 
9भारत ने _____ टेस्ला-स्केलबैटरीस्टोरेज प्लांट की योजना को तैयार किया।
a) $ 1 बिलियन       
b) $ 2 बिलियन 
c) $ 3 बिलियन 
d) $ 4 बिलियन 
e) $ 5 बिलियन 
 
10. भारतीय सेना के अगले सैन्य संचालन महानिदेशक (DGMO) के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
a) अश्वनी कुमार       
b) अनिल कुमार भट्ट
c) परमजीत सिंह      
d) एस के श्रीवास्तव
e) रनबीर सिंह
 
 
Answers:- 1-(a), 2-(b), 3-(c), 4-(d), 5-(c), 6-(a), 7-(d), 8-(b), 9-(d),10-(c)

Current Affair One-liner

English

1. Which Country officially announced its withdrawal from the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty?
Ans.US

2. Which of the following is the nuclear treaty signed between the US and Russia?
Ans.INF treaty

3. Who will be the regulatory body according to the Dam Safety Bill 2019?
Ans.National Dam Safety Authority

4. What are the countries participated in the INF treaty?
Ans.C.US, Russia

5. Which Bill aims to provide a uniform safety procedures for the specified 5,600 dams in the country?
Ans.Dam Safety Bill

6. When was the Ramon Magsaysay Award was established?
Ans.1957

7. Which award is referred as the Asian version of the Nobel Prize?
Ans.Ramon Magsaysay Award

8. Who is awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award?
Ans.Ravish Kumar

9. Recent study says that the shape of the Milkyway galaxy might be _______ and not flat.
Ans.warped

10. One Nation One Ration Card scheme launched in ______States
Ans.4

11._____ irks India offers to mediate in Kashmir row
Ans.Donald Trump
 
12.Mindtree appoints CognizantsDebashis Chatterjee as new________
Ans.CEO

13.CRISIL cuts India's GDP growth to________for FY20 on weak monsoon rains, muted corporate results
Ans.6.9
 
14.The UAPA Bill empowers the _______ of National Investigation Agency (NIA) to grant approval of seizure when the case is investigated by the agency.
Ans.Director-General

15.Which Bill will allow Centre and State to designate individuals as terrorists and seize his properties?
Ans.Unlawful Activities (Prevention) Amendment Bill 2019
 
 

Hindi

 
1. किस देश ने आधिकारिक तौर पर इंटरमीडिएट-रेंज न्यूक्लियरफोर्सेस संधि से अपनी वापसी की घोषणा की?
Ans.अमेरिका
 
2. अमेरिका और रूस के बीच परमाणु संधि निम्नलिखित में से किस पर हस्ताक्षरित है?
Ans.INF संधि
 
3. डैमसेफ्टी बिल 2019 के अनुसार नियामक निकाय कौन होगा?
Ans.राष्ट्रीय बांध सुरक्षा प्राधिकरण
 
4. INF संधि में किन देशों ने भाग लिया?
Ans.अमेरिकारूस
 
5. किस विधेयक का उद्देश्य देश में निर्दिष्ट 5,600 बांधों के लिए एक समान सुरक्षा प्रक्रिया प्रदान करना है?
Ans.बांध सुरक्षा विधेयक
 
6. रेमनमैग्सेसे पुरस्कार कब स्थापित किया गया था?
Ans.1957
 
7. किस पुरस्कार को नोबेल पुरस्कार के एशियाई संस्करण के रूप में जाना जाता है?
Ans.रेमनमैग्सेसे पुरस्कार
 
8. 2019 रेमनमैग्सेसे पुरस्कार से किसे सम्मानित किया जाता है?
Ans.रवीश कुमार
 
9. हाल के अध्ययन में कहा गया है कि मिल्कीवे आकाशगंगा का आकार _______ हो सकता है और सपाट नहीं।
Ans.विकृत
 
10. वन नेशन वन राशन कार्ड योजना ______राज्य में शुरू की गई
Ans.4
 
11 ._____  ने कहा भारत ने कश्मीर पंक्ति में मध्यस्थता की पेशकश की
Ans.डोनाल्डट्रम्प
 
12. मिन्द्री ने संज्ञानात्मकदेबाशी षचटर्जी को new________ के रूप में नियुक्त किया
Ans.सी ई ओ
 
13. मानसून की कमजोर बारिश, कॉरपोरेट नतीजों के मद्देनजर वित्त वर्ष 2015 में भारत की जीडीपी वृद्धि को घटाकर 13.CRISIL कर दिया गया
Ans.6.9
 
14. यूएपीए बिल एजेंसी द्वारा मामले की जांच किए जाने पर जब्ती की मंजूरी देने के लिए राष्ट्रीय जांच एजेंसी (एनआईए) के _______ को अधिकार देता है।
Ans.महानिदेशक
 
15. जो विधेयक केंद्र और राज्य को व्यक्तियों को आतंकवादी के रूप में नामित करने और उनकी संपत्तियों को जब्त करने की अनुमति देगा?
Ans.गैरकानूनी गतिविधियाँ (रोकथाम) 
 

 


Content
Call Back 1