English

1. Which among the following states has received a GI tag for its rasagola?
a) Haryana          
b) Odisha
c) Sikkim
d) Assam
e) Kerala
 
2. RN Ravi was recently sworn in as the Governor of which state?
a) Meghalaya          
b) Odisha
c) Nagaland
d) Jharkhand
e) Kerala
 
3. Who among the following leaders is seen as guest starring in a Man vs Wild episode with host Bear Grylls?
a) Narendra Modi         
b) Rahul Gandhi
c) Rajnath Singh
d) Amit Shah
e) Vijay Rupani

4. Who among the following said these lines, “Tinkering with Article 35A will be akin to setting a powder keg on fire”?
a) Omar Abdullah         
b) Mehbooba Mufti
c) Azam Khan
d) GulamNabi Azad
e) Digvijay Singh

5. Former Union Minister Jaipal Reddy passed away on 28th July. How many times was Reddy elected to the Lok Sabha?
a) One         
b) Two
c) Four    
d) Five 
e) Six
 
6. When is the International Tiger Day observed globally?
a) 29 June         
b) 29 July
c) 29 August
d) 29 September
e) 29 March

7. K R Ramesh Kumar resigned as Speaker of which State Assembly?
a) Assam        
b) Bihar
c) Karnataka   
d) Kerala
e) U P
 
8. Which city will host the 2020 Khelo India Youth Games?
a) Mumbai         
b) Delhi
c) Bangalore
d) Shillong
e) Guwahati
 
9. Which state has topped in solar rooftop installations?
a) Maharashtra         
b) Gujarat
c) Rajasthan   
d) Kolkata
e) Andhra Pradesh
 
10. Attoor Ravi Varma, who passed away recently, was the renowned poet and translator of which language?
a) Hindi          
b) English
c) Tamil
d) Malayalam
e) Urdu
 
Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(a), 4-(b), 5-(d), 6-(b), 7-(c), 8-(e), 9-(b),10-(d)
 
 

 Download Monthly GK - July 2019 

Hindi

 
1. निम्नलिखित राज्यों में से किसने अपने रसगुल्ला के लिए जीआई टैग प्राप्त किया है?
a) हरियाणा          
b) उड़ीसा
c) सिक्किम
d) असम
e) केरल
 
2. आरएन रवि को हाल ही में किस राज्य के राज्यपाल के रूप में शपथ दिलाई गई?
a) मेघालय
b) उड़ीसा
c) नागालैंड
d) झारखंड
e) केरल
 
3. निम्नलिखित नेताओं में से किसने मेजबान बयर ग्रिल्स के साथ मैन बनाम वाइल्ड एपिसोड में अतिथि की भूमिका निभाई?
a) नरेंद्र मोदी       
b) राहुल गांधी
c) राजनाथ सिंह
d) अमित शाह
e) विजय रूपानी
 
4. निम्नलिखित में से किसने इन पंक्तियों में कहा, "अनुच्छेद 35A के साथ छेड़छाड़ करना आग पर बारूद डालने के समान होगा"?
a) उमर अब्दुल्ला       
b) महबूबा मुफ्ती
c) आजम खान
d) गुलाम नबी आज़ाद
e) दिग्विजय सिंह
 
5. पूर्व केंद्रीय मंत्री जयपाल रेड्डी का निधन 28 जुलाई को हुआ था। रेड्डी को कितनी बार लोकसभा के लिए चुना गया?
a) एक        
b) दो
c) चार    
d) पाँच 
e) छ:
 
6. अंतर्राष्ट्रीय बाघ दिवस विश्व स्तर पर कब मनाया जाता है? _
a) 29 जून         
b) 29 जुलाई
c) 29 अगस्त
d) 29 सितम्बर
e) 29 मार्च
 
7. के ​​आर रमेश कुमार ने किस राज्य विधानसभा के अध्यक्ष के रूप में इस्तीफा दिया?
a) असम        
b) बिहार
c) कर्नाटक   
d) केरल
e) उत्तर प्रदेश
 
8. 2020 खेले इंडिया यूथ गेम्स की मेजबानी कौन सा शहर करेगा?
a) मुम्बई        
b) दिल्ली
c) बंगलुरू  
d) शिलॉगं
e) गुवाहाटी
 
9. किस राज्य ने सोलर रूफटॉप इंस्टॉलेशन में टॉप किया है?
a) महाराष्ट्र       
b) गुजरात
c) राजस्थान   
d) कोलकाता
e) आंध्र प्रदेश
 
10. अट्टूर रवि वर्मा, जिनका हाल ही मे निधन हुआ, किस भाषा के प्रसिद्ध कवि और अनुवादक थे?
a) हिन्दी          
b) अंग्रेजी
c) तमिल
d) मलयालम
e) उर्दू
 
  Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(a), 4-(b), 5-(d), 6-(b), 7-(c), 8-(e), 9-(b),10-(d)
 

Current Affair One-liner


English

1. Which Article was recently scrapped by the Parliament in context to J&K?
Ans.Article 370

2. Which Articles got revoked in J&K alongside Article 370?
Ans.Article 35A

3. Which region would be the new Union Territory without Legislature?
Ans.Ladakh

4. Which institution or body passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill 2019 on 5 August 2019?
Ans.LokSabha

5. The 2019 Hungarian Grand Prix is won by: 
Ans.Lewis Hamilton

6. Lewis Hamilton who has won the 2019 edition of Hungarian Grand Prix hails from which country? 
Ans.Britain

7. Recently who surpassed Virat Kohli to become the second-fastest batsman to smash 25 Test hundreds? 
Ans.Steve Smith

8. In how many innings Steve Smith smashes 25 test hundreds? 
Ans.119 innings

9. Name the only cricketer in the history, who scored 25 Test Tons in just 68 innings? 
Ans.Don Bradman

10. Recently who breaks Chris Gayle's record of most sixes in T20I cricket history? 
Ans.Rohit Sharma

11. Currently who holds the title of Maximum Scorer in T20I Cricket? 
Ans.Rohit Sharma

12. According to EY how much growth rate would be required per year in order to achieve 5 Trillion Economy by FY25? 
Ans.9% GDP (for next 5 years)

13. EY is one of the largest professional services firms in the world having headquartered in: 
Ans.London

14. Which state reapproaches World Bank for the state's Capital city project? 
Ans.Andhra Pradesh

15. Who is the incumbent CM of Andhra Pradesh? 
Ans.Y.S. Jagmohan Reddy
 
 

Hindi

 
1. जम्मू और कश्मीर के संदर्भ मे हाल ही में संसद द्वारा किस अनुच्छेद को समाप्त किया गया?
Ans.अनुच्छेद 370
 
2. जम्मू और कश्मीर के संदर्भ मेअनुच्छेद 370 के साथ किसअनुच्छेद को निरस्त किया गया?
Ans.अनुच्छेद 35A
 
3. विधानसभा के बिना वाला कौन सा नव निर्मित केंद्र शासित प्रदेश होगा?
Ans.लद्दाख
 
4. किस संस्था या निकाय ने 5 अगस्त 2019 को ट्रांसजेंडर व्यक्तियों (अधिकारों का संरक्षण) विधेयक 2019 पारित किया?
Ans.लोकसभा
 
5. 2019 हंगेरियन ग्रैंड प्रिक्स किसके द्वारा जीता गया है: 
Ans.लुईस हैमिल्टन
 
6. हंगेरियन ग्रैंड प्रिक्स का 2019 संस्कारण लुईस हैमिल्टन द्वारा जीता गया जोकि संबन्धित है: 
Ans.ब्रिटेन
 
7. हाल ही में विराट कोहली को पछाड़कर 25 टेस्ट शतक जड़ने वाले दूसरे सबसे तेज बल्लेबाज कौन बने? 
Ans.स्टीव स्मिथ
 
8. स्टीव स्मिथ ने 25 टेस्ट शतकों को कितनी पारियां मे पूरा किया? 
Ans.119 पारियां
 
9. उस एकमात्र क्रिकेटर का नाम बताइए, जिसने केवल 68 पारियों में 25 टेस्ट शतक बनाए? 
Ans.डॉन ब्रैडमैन
 
10. हाल ही में किसने T20 क्रिकेट इतिहास में सबसे अधिक छक्के लगाने के क्रिस गेल के रिकॉर्ड को तोड़ा है? 
Ans.रोहित शर्मा
 
11. वर्तमान में टी 20 अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट में अधिकतम स्कोरर का खिताब किसके पास है? 
Ans.रोहित शर्मा
 
12. ईवाई के अनुसार वित्त वर्ष 2019 तक 5 ट्रिलियन अर्थव्यवस्था प्राप्त करने के लिए प्रति वर्ष कितनी वृद्धि दर की आवश्यकता होगी? 
Ans.9% जीडीपी (अगले 5 वर्षों के लिए)
 
13. EY दुनिया की सबसे बड़ी व्यावसायिक सेवा फर्मों में से एक है: जिसका मुख्यालय स्थित है:  
Ans.लंदन में
 
14. किस राज्य ने राज्य की राजधानी शहर परियोजना के लिए विश्व बैंक से पुनः गुहार लगाई है? 
Ans.आंध्र प्रदेश
 
15. आंध्र प्रदेश के वर्तमान सीएम कौन हैं? 
Ans.वाई.एस. जगमोहन रेड्डी
 


Content
Call Back Request