Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/weboobiz/public_html/biz-content/themes/education/jbclasses/header.php on line 72

English  

1. Which Indian cricketer was handed an eight-month banned after failing the dope test?
a)Prithvi Shaw
b)K.L.Rahul
c)HardikPandya
d)JaspritBumrah
e)Mohammad Shami
 
2. Who was appointed as the new speaker of Karnataka Assembly?
a)K.R.Ramesh Kumar
b)VishweshwarHegdeKageri
c)M.V.Venkatappa
d)JagdishShettar
e)S.R.Kanti
 
3. Who among the following has been named as the interim board chairman of Coffee Day Enterprises?
a)V.G.Sidhhartha
b)RavinshuSrivastava
c)S.V.Ranganath
d)C Chandrasekharan
e)None of these
 
4. Who was appointed as the COO of Coffee Day Enterprises?
a)SudhanshuShukla
b)AjitPandey
c)Amit Kumar
d)NitinBagmane
e)None of these
 
5. Which of the following nation announced one-month free visa on arrival to foreign nationals from nearly 50 nations?
a)Myanmar
b)Bhutan
c)Thailand
d)India
e)Sri Lanka
 
6. Union Minister DharmendraPradhan launched the Atal Community Innovation Centre in which city?
a)New Delhi
b)Surat
c)Varanasi
d)Pune
e)Chennai
 
7. When is the World Day Against Trafficking in Persons observed globally?
a)30 June
b)30 July
c)30 August
d)30 September
e)30 October
 
8. Which nation has offered to mediate between Bangladesh and Myanmar for early repatriation of Rohingyas?
a)Pakistan
b)Nepal
c)Japan
d)India
e)China
 
9. What is the name of the eminent economist and former RBI deputy, who died recently?
a)N.K.Singh
b)HasmukhAdhia
c)V. R Iengar
d)SubirGokarn
e)K Jha
 
10. Who is the incumbent Union Minister of Finance?
a)ArunJaitley
b)Rajnath Singh
c)Amit Shah
d)NitinGadkari
e)NirmalaSitharaman
 
Answers: 1(a), 2(b), 3(c), 4(d), 5(e), 6(a), 7(b), 8(c), 9(d), 10(e).
 
 

 Download Monthly GK - July 2019 

Hindi 

1. किस क्रिकेट खिलाड़ी को बीसीसीआई द्वारा हाल ही में डोपिंग टेस्ट में पॉजिटिव पाए जाने के बाद आठ महीने के लिए प्रतिबंधित कर दिया गया है?
a) पृथ्वी शॉ
b) के एल राहुल
c) हार्दिक पांड्या
d) जसप्रित बुमराह
e) मोहम्मद शमी
 
2. कर्नाटक विधानसभा के नए स्पीकर के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
a) के.आर रमेश कुमार
b) विश्वेश्वर हेगड़े कागेरी
c) एम. वी. वेंकटप्पा
d) जगदीश शेट्टार
e) एस. आर. कान्त
 
3. निम्नलिखित में से किसे कॉफी डे एंटरप्राइजेज के अंतरिम बोर्ड अध्यक्ष के रूप में नामित किया गया है?
a) वी. जी. सिधार्थ
b) रविन्शु श्रीवास्तव
c) एस. वी. रंगनाथ
d) सी चंद्रशेखरन
e) इनमें से कोई नहीं
 
4. कॉफी डे एंटरप्राइजेज के सीओओ के रूप में किसे नियुक्त किया गया था?
a) सुधांशु शुक्ला
b) अजीत पांडे
c) अमित कुमार
d) नितिन बागमने
e) इनमें से कोई नहीं
 
5. निम्नलिखित देशों में से किसने लगभग 50 देशों से विदेशी नागरिकों के आने पर एक महीने के मुक्त वीजा की घोषणा की?
a) म्यांमार
b) भूटान
c) थाईलैंड
d) भारत
e) श्रीलंका
 
6. केंद्रीय मंत्री धर्मेंद्र प्रधान ने किस शहर में अटल सामुदायिक नवाचार केंद्र का शुभारंभ किया?
a) नई दिल्ली
b) सूरत
c) वाराणसी
d) पुणे
e) चेन्नई
 
7. विश्व में तस्करी के खिलाफ विश्व दिवस कब मनाया जाता है?
a) 30 जून
b) 30 जुलाई
c) 30 अगस्त
d) 30 सितंबर
e) 30 अक्टूबर
 
8. रोहिंग्याओं के शीघ्र पुनर्वास के लिए किस देश ने बांग्लादेश और म्यांमार के बीच मध्यस्थता करने की पेशकश की है?
a) पाकिस्तान
b) नेपाल
c) जापान
d) भारत
e) चीन
 
9. प्रख्यात अर्थशास्त्री और RBI के पूर्व डिप्टी डिप्टी का क्या नाम है, जिनकी हाल ही में  निधन हो गई? 
a) एन. के. सिंह
b) हसमुख अधिया
c) वी आर आयंगर
d) सुबीर गोकर्ण
e) के झा
 
10. वर्तमान वित्त मंत्री कौन हैं?
a) अरुण जेटली
b) राजनाथ सिंह
c) अमित शाह
d) नितिन गडकरी
e) निर्मला सीतारमण
 
Answers: 1(a), 2(b), 3(c), 4(d), 5(e), 6(a), 7(b), 8(c), 9(d), 10(e).

Current Affair One-liner

English 

 
  1. Senior BJP leader SushmaSwaraj passed away who had served as _ from 2014 to 2019:
Ans: External Affairs Minister
 
  1. Name the first American Female Author winner of Nobel Prize?
Ans: Toni Morrison
 
  1. In which year Toni Morrison won the Nobel Prize in Literature?
Ans: 1993
 
  1. Recently, Centre has proposed guidelines for e-commerce firms that includes a maximum ___deadline to enable a refund to the buyers.
Ans: 14-day
 
  1. Sally Pearson, who recently announced her retirement, is related to which sport?
Ans: Track and field
 
  1. Athlete Sally Pearson, who has recently announced her retirement, represented which nation?
Ans: Australia
 
  1. According to the 3rd Bi Monthly Monetary Policy Review 2019-20 by RBI, What is the new Repo Rate?
Ans: 5.40%
 
  1. What is the difference in rates(in BPS) between Policy Repo Rate & MSF?
Ans: 25 Basis points
 
  1. J Om Prakash, who recently passed away, he was a famous?
Ans: Filmmaker
 
  1. Who has been appointed as the Chief Operating Officer (COO) of OYO for India and South Asia region?
Ans: GauravAjmera
 
  1. Who is the current CEO of OYO for India and South Asia region?
Ans: AdityaGhosh
 
  1. Name the Parent Organisation of OYO Rooms?
Ans: Oravel Stays Private Limited

 
  1. Recently, the RBI has decided to allow fund transfers through ____ on a 24x7 basis from December. 
Ans: NEFT 
 
  1. What does NEFT & RTGS stands for?
Ans: National Electronic Funds Transfer (NEFT) & Real-time gross settlement (RTGS)
 
  1. Recently, Bangladesh signed a deal with ____for supply of uranium for its 2400 MW Rooppur Nuclear Power Plant (RNPP). 
Ans: Russia
 
 
 Hindi 
 
  1. वरिष्ठ भाजपा नेता सुषमा स्वराज का निधन हो गया, जिन्होंने 2014 से 2019 तक _ के रूप में कार्य किया था:
Ans: विदेश मंत्री
 
  1. नोबेल पुरस्कार की पहली अफ्रीकी अमेरिकी महिला लेखक विजेता का नाम बताइए?
Ans: टोनी मॉरिसन
 
  1. किस वर्ष में टोनी मॉरीसन ने साहित्य का नोबेल पुरस्कार जीता?
Ans: 1993
 
  1. आरबीआई द्वारा तीसरी द्विमासिक मौद्रिक नीति समीक्षा 2019-20 के अनुसार, नयी रेपो दर क्या है?
Ans: 5.40%
 
  1. पॉलिसी रेपो दर और एमएसएफ के बीच दरों में (बीपीएस में) कितना अंतर है?
Ans: 25 बेसिस अंक
 
  1. सैली पियर्सन, जिन्होंने हाल ही में अपनी रिटायरमेंट की घोषणा की, किस खेल से संबंधित है?
Ans: ट्रैक और फील्ड
 
  1. एथलीट सैली पियर्सन, जिन्होंने हाल ही में अपनी रिटायरमेंट की घोषणा की है, किस राष्ट्र का प्रतिनिधित्व करती है?
Ans: ऑस्ट्रेलिया
 
  1. हाल ही में, बांग्लादेश ने अपने 2400 मेगावाट के रूपपुर परमाणु ऊर्जा संयंत्र (आरएनपीपी) के लिए यूरेनियम की आपूर्ति के लिए किसके साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए?
Ans: रूस
 
  1. हाल ही में, केंद्र ने ई-कॉमर्स फर्मों के लिए दिशानिर्देशों का प्रस्ताव किया है जिसमें खरीदारों को धनवापसी को सक्षम करने के लिए अधिकतम कितने दिनो की समय सीमा शामिल है?
Ans: 14 दिन
 
  1. हाल ही में, RBI ने दिसंबर से 24x7 आधार पर ____ के माध्यम से फंड ट्रांसफर की अनुमति देने का निर्णय लिया है।
Ans: एनईएफटी
 
  1. NEFT & RTGS का पूर्ण रूप क्या है?
Ans: नेशनल इलेक्ट्रॉनिक फंड ट्रांसफर (एनईएफटी) और रियल टाइम ग्रॉस सेटलमेंट (आरटीजीएस)
 
  1. भारत और दक्षिण एशिया क्षेत्र के लिए OYO के मुख्य परिचालन अधिकारी (COO) के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
Ans: गौरव अजमेरा
 
  1. भारत और दक्षिण एशिया क्षेत्र के लिए OYO के वर्तमान सीईओ कौन हैं?
Ans: आदित्य घोष
 
  1. OYO रूम्स के मातृ संगठन का नाम बताइए?
Ans: ओरेवेल स्टेज़ प्राइवेट लिमिटेड
 
  1. जे ओम प्रकाश, जिनका हाल ही में निधन हो गया, वह एक प्रसिद्ध थे?
Ans: फिल्म निर्माता