English

1.What punishment should be given to a person regarding TrippleTalaq practices? 
a) imprisonment up to 1 years
b) imprisonment up to 2 years
c) imprisonment up to 3 years
d) imprisonment up to 4 years
e) imprisonment up to 5 years
 
2. What is the name of the Bengaluru Boy who has won the 3rd prize in the Microsoft AI for Good Idea contest 2019? 
a) Sudesh Kumar
b) Pratik Mahapatra
c) Arya Chetan
d) Rajiv Mani
e) DivyaSinha
 
3. According to the recent amendment, what is the new number of SC judges in India (Excluding CJI)? 
a) 29
b) 30
c) 31
d) 32
e) 33
 
4. In terms of percentage, how much increment has been sanctioned in the recent ammendment regarding the number of judges in Supreme Court of India? 
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
e) 25%

5. Where ISRO will Set Up it's Technical Liaison Unit After Cabinet Approval?
a) Beijing
b) Tokyo
c) Moscow
d) Seoul
e) London
 
6. In which cityVikram Sarabhai Space Centre is located? 
a) Hyderabad
b) Karnataka
c) Kochi
d) Thiruvananthapuram
e) Jaipur
 
7. Recently India & Myanmar signed anMoU on co-operation in the field of:
a) Defense
b) Foreign Policy
c) Science
d) Medical
e) Trade
 
8. Which Article of Indian Constitution granted the Legislature of Jammu and Kashmir the complete freedom to decide who will be the Permanent Residents of the state? 
a) Article 32A
b) Article 33A
c) Article 35A
d) Article 37A
e) Article 38A

9. Recently which country extended $500,000 assistance to Gambia for skill development, cottage industry projects? 
a) China
b) India
c) Japan
d) Sri Lanka
e) Bangladesh

10. Who is the final authority for legalizing a Bill in the Country (India)? 
a) President
b) Prime Minister
c) Governor
d) Chief Justice
e) Attorney General
 
Answers:- 1-(c), 2-(b), 3-(e), 4-(b), 5-(c), 6-(d), 7-(a), 8-(c), 9-(b),10-(a)
 

 Download Monthly GK - July 2019 

Hindi

1. त्रिपल तालाक मे संलग्न व्यक्तियों को कितनी सज़ा का प्रावधान किया गाया है? 
a) 1 साल तक की कैद
b) 2 साल तक की कैद
c) 3 साल तक की कैद
d) 4 साल तक की कैद
e) 5 साल तक की कैद
 
2. गुड आइडिया प्रतियोगिता 2019 के लिए माइक्रोसॉफ़्ट एआई में तीसरा स्थान प्राप्त करने वाले बेंगलुरु के युवा का नाम क्या है? 
a) सुदेश कुमार
b) प्रतीक महापात्र
c) आर्य चेतन
d) राजीव मणि
e) दिव्य सिन्हा
 
3. हालिया संशोधन के अनुसार, भारत में SC न्यायाधीशों की नई संख्या (CJI को छोड़कर) क्या है?
a) 29
b) 30
c) 31
d) 32
e) 33
 
4. प्रतिशत के संदर्भ में, भारत के सर्वोच्च न्यायालय में न्यायाधीशों की संख्या के बारे में हाल ही के संशोधन में कितनी वृद्धि को मंजूरी दी गई है? 
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
e) 25%
 
5. कैबिनेट की मंजूरी के बाद ISRO कहाँ तकनीकी संपर्क इकाई स्थापित करेगा? 
a) बीजिंग
b) टोक्यो
c) मॉस्को
d) सियोल
e) लंदन
 
6. डॉ. विक्रम साराभाई अंतरिक्ष केंद्र किस शहरमें स्थित है? 
a) हैदराबाद
b) कर्नाटक
c) कोच्चि
d) तिरुवनंतपुरम
e) जयपुर
 
7. हाल ही मे भारत ने म्यांमार के साथ ______ सहयोग पर MoU हस्ताक्षर किए है। 
a) रक्षा
b) विदेश नीति
c) विज्ञान
d) चिकित्सा
e) व्यापार
 
8. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद मे जम्मू और कश्मीर की विधानसभा को यह तय करने की पूर्ण स्वतंत्रता दी कि राज्य के स्थायी निवासी कौन होंगे? 
a) अनुच्छेद 32 ए
b) अनुच्छेद 33 ए
c) अनुच्छेद 35 ए
d) अनुच्छेद 37 ए
e) अनुच्छेद 38 ए
 
9. हाल ही में किस देश ने कौशल विकास, कुटीर उद्योग परियोजनाओं के लिए गाम्बिया को $ 500,000 की सहायता दी है? 
a) चाइना
b) भारत
c) जापान
d) श्री लंका
e) बांग्लादेश
 
10. देश (भारत) में एक विधेयक को वैध बनाने के लिए अंतिम प्राधिकरण कौन है? 
a)  राष्ट्रपति
b) प्रधानमंत्री
c) गवर्नर
d) मुख्य न्यायाधीश
e) महा न्यायवादी
 
  Answers:- 1-(c), 2-(b), 3-(e), 4-(b), 5-(c), 6-(d), 7-(a), 8-(c), 9-(b),10-(a)

Current Affair One-liner


English

1.___will replace suspended Zimbabwe in the upcoming men's T20 World Cup Qualifier. 
Ans.Nigeria


2. Name the host country of ICC T20 World Cup 2020? 
Ans.Australia


3. India's first 3-D Smart Traffic Signal 'Intelights' has been installed in which state? 
Ans.Punjab


4. Recently, Mohali traffic police have launched 3-D Smart Traffic Signal called? 
Ans.Intelights


5. Who won the Miss World Diversity Crown 2019? 
Ans.Naaz Joshi


6. Who has been named as the Chairman and Managing Director of Power Grid Corporation of India? 
Ans.KandikuppaSreekant


7. Where is the headquarters of Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) situated? 
Ans.Gurugram


8. What is the current timing of NEFT services available for customers? 
Ans.8 am to 7 pm


9. Name the present deputy governors of RBI? 
Ans.M. K. Jain, B.P. Kanungo & N. S. Vishwanathan
 
10. Who has been appointed as the CEO of OYO for South-East Asia and the Middle East? 
Ans.Mandar Vaidya


11. Where is the headquarters of OYO situated? 
Ans.Gurgaon, Haryana


12. Diego Forlán, who has recently announced his retirement, is related to which sport? 
Ans.Football


13. Navodayam scheme for MSME loan restructuring is an initiative of which state? 
Ans.Andhra Pradesh


14. Who is the current Chief minister of Andhra Pradesh? 
Ans.Y. S. Jaganmohan Reddy



15. Who has recently launched the e-version of Rozgar Samachar?  
Ans.Shri Prakash Javadekar (Union Minister of Information & Broadcasting)


16. What is an annual subscription fee of e-version of Rozgar Samachar? 
Ans.Rs. 400
 

Hindi

 
1. एमएसएमई ऋण पुनर्गठन के लिए नवोदय योजना किस राज्य की एक पहल है? 
Ans.आंध्र प्रदेश
 
2. ____ आगे आने वाले पुरुषों के टी 20 विश्व कप क्वालीफायर में निलंबित जिम्बाब्वे की जगह। 
Ans.नाइजीरिया
 
3. ICC T20 विश्व कप 2020 के मेजबान देश का नाम बताइए? 
Ans.ऑस्ट्रेलिया
 
4. भारत का पहला 3-डीस्मार्ट ट्रैफिक सिग्नल 'इंटेलिजेंस' किस राज्य में स्थापित किया गया है? 
Ans.पंजाब
 
5. हाल ही में, मोहाली ट्रैफिक पुलिस ने 3-डीस्मार्ट ट्रैफिक सिग्नललॉन्च किया जिसका नाम है? 
Ans.इंटेलाइट्स
 
6. मिस वर्ल्डडाइवर्सिटीक्राउन 2019 किसने जीता? 
Ans.नाज़ जोशी
 
7. पावर ग्रिड कॉर्पोरेशन ऑफ इंडिया के चेयरमैन और प्रबंध निदेशक के रूप में किसे नामित किया गया है? 
Ans.कांदिकुप्पाश्रीकांत
 
8. पावर ग्रिड कॉर्पोरेशन ऑफ इंडिया लिमिटेड (POWERGRID) का मुख्यालय कहाँ स्थित है? 
Ans.गुरुग्राम
 
9. ग्राहकों के लिए एनईएफटी सेवाओं की वर्तमान समयावधि क्या है? 
Ans.सुबह 8 से शाम 7 बजे तक
 
10. RBI के वर्तमान डिप्टी गवर्नर्स का नाम बताइए? 
Ans.एम के जैनबी.पी. कानूनगो और एन.एस. विश्वनाथन
 
11. दक्षिण-पूर्व एशिया और मध्य पूर्व के लिए OYO के सीईओ के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
Ans.मंदार वैद्य
 
12. OYO का मुख्यालय कहाँ स्थित है? 
Ans.गुड़गांवहरियाणा
 
13. डिएगोफोरलान , जिन्होंने हाल ही में अपनी रिटायरमेंट की घोषणा की है, किस खेल से संबंधित है? 
Ans.फ़ुटबॉल
 
14. हाल ही में रोजगार समाचार का ई-संस्करण किसने लॉन्च किया है? 
Ans.श्री प्रकाश जावड़ेकर (केंद्रीय सूचना एवं प्रसारण मंत्री)
 
15. रोजगार समाचार के ई-संस्करण का वार्षिक सदस्यता शुल्क क्या है? 
Ans.400 रुपये 
 
 


Content
Call Back Request